Ce mi-a spus că vrea să mai facă un criminal în serie, în timp ce era încarcerat.
În primăvara anului 1995 Benjamin Jian a împuşcat, cu o armă de vânătoare, cinci oameni în zona oraşului Deva. Crimele şi asasinul, având ca motiv gelozia, au multe asemănări cu recentul eveniment din Frizeria de la Perla. În luna martie 1995 am stat de vorbă cu asasinul în arestul Poliţiei din Deva. Lucram la o televiziune şi operatorul nostru avea pe cameră un abţibild cu CNN. Benjamin Jian m-a întrebat dacă sunt de la acest post de televiziune şi dacă sunt american. I-am confirmat dorind să-i câştig bunăvoinţa, pentru a afla cât mai multe amănune despre crimele pe care le făcuse. S-a mirat ce bine vorbesc româneşte.
După ce am stat mai mult de vorbă şi ne-am împrietenit m-a întrebat dacă l-aş putea lua în America. I-am promis că voi încerca şi l-am întrebat şi eu ce ar vrea să facă acolo. Mi-a spus că o să stea doar puţin, ca să nu mai fie în atenţia poliţiştilor din România. Apoi se va întoarce şi o va omorî pe cea care îi era soţie. Poate o să lichideze şi încă ceva rude ale ei şi doi-trei dintre oamenii care ar fi fost complici la adulterul pe care femeia l-ar fi comis.
După această discuţie am tras concluzia că un asasin are şi el un program, ca orice om care are treburi de făcut la locul de muncă. Cam aşa gândea şi Benjamin Jian.
Filmul crimelor
La începutul lunii martie 1995, Jian Beniamin decide să-şi încheie conturile cu persoanele căzute în dizgraţia sa, respectiv soţia, şeful acesteia şi eventualele persoane din jurul acestora care aveau vreo legătură cu situaţia creată. Jian Beniamin a căutat şi a găsit, în dimineaţa zilei de 6 martie 1995, la un coleg al soţiei sale, Gheorghe P. care locuia într-un sat din apropierea oraşului, arma ideală pentru crimele care urmau.
La numai câteva zile, înspăimântată, soţia să îşi face curaj şi îl părăseşte, dar a fost în continure urmărită, supravegheată şi ameninţată cu moartea de către Jian Beniamin. Acesta s-a deplasat apoi la locul de muncă al soţiei sale unde s-a întâlnit cu Constantin F., şeful şi amantul soţiei, care l-a invitat pe Jian Beniamin la domiciliul său pe motiv că ar avea de discutat unele probleme. La plecare Jian Beniamin a sustras din locuinţa lui Constantin F.. un duş din inox, pe care l-a ascuns în haina pe care o purta. A revenit apoi la locul de muncă al soţiei sale, fiind urmat la scurt timp de Constantin F., care l-a acuzat de furtul comis. Între cei doi s-a iscat o altercaţie, Jian Beniamin ameninţându-l cu un briceag pe Constantin F. În urma incidentului acesta din urmă s-a deplasat la poliţie, unde a luat legătura cu Neculai L., fratele soţiei lui Jian Beniamin, care lucra la respectiva unitate de poliţie. Neculai L. i-a adus la cunoştiintă lui Constantin F. că Jian Beniamin a fost condamnat de mai multe ori, pentru delicte grave, reprezentând un pericol pentru cei cu care intra în contact.
Pentru a o proteja pe Dorica S., Constantin F. decide să-i acorde o parte din concediul de odihnă, iar aceasta ia hotărârea de a se ascunde la diverse persoane, printre care se numără şi Emilia D., femeie de serviciu la întreprinderea unde lucrează şi Dorica S.. Când află că soţia sa a rămas în concediu şi nu este de găsit, Jian Beniamin a apelat la fraţii ei, Marin S. şi Florin S. care locuiau în oraşul Abrud, judeţ Albă, cărora le-a solicitat să se deplasaze în Deva, oraşul unde locuieşte sora sa pentru a o căuta şi a o determiana să revină la domiciliul conjugal. Întrucât aceştia nu au fost dispuşi să-l ajute au fost incluşi pe lista celor ameninţaţi cu moartea.
În seara zilei de 06 martie 1995 Jian Beniamin s-a deplasat în localitatea Abrud, cu un taxi având ascunsă în pardesiu arma de vânătoare împrumutată anterior de la Gheorghe P. Ajungând în oraşul Abrud i-a cerut taximetristului să-l aştepte circa o oră sau o oră şi jumătate până va reveni, apoi s-a deplasat pe jos pe o distanţă de aproximativ 2 km, până la locuinţele cumnaţilor săi. La faţa locului, în bucătăria de vară a uneia dintre gospodarii, l-a găsit doar pe Florin S. împreună cu un vecin al acestuia Ioan T. Jian Beniamin i-a întrebat unde se afla celălalt cumnat al lui, respectiv Marin S. A aflat de la cei doi ca acesta se afla la gospodăria unui alt vecin, la o distanţă de circa 2 km. Sub ameninţarea armei, Jian Beniamin i-a condus pe cei doi în direcţia unde era situată gospodărie indicată, trăgând, în prealabil, un foc de armă, în aer, în semn de averisment.
După parcurgerea unei părţi din drum, Jian Beniamin i-a cerut lui Florin S. să-l strige pe fratele său, care s-a deplasat apoi spre ei. Jian Beniamin i-a condus apoi pe cei trei în bucătăria de vară, tot sub ameninţarea armei, unde la scurt timp a deschis focul acupra celor trei victime. Marin S. şi Ioan T. au decedat pe loc, însă Florin S. a reuşit să se salveze, punând o valiză de lemn în dreptul geamului ce despărţea bucătăria de cerdac, după care a deschis uşa şi a fugit spre locuinţa unui vecin, al cărui fiu a anunţat organele de poliţie.
Din raportul de constatare medico-legal reiese că moartea lui Marin S. a fost una violentă, datorându-se hemoragiei externe şi interne, consecinţă a plăgilor împuşcate, în număr de două, de la nivelul gâtului şi toracelui, în partea dreaptă. S-a concluzionat că leziunile sunt consecinţa împuşcării cu o armă de vânătoare având cartuşe cu alice, de la o distanţă relativ mică. Deasemenea, după efectuarea necropsiei lui Ioan T., s-a constatat că moartea acestuia s-a datorat dilacerării cerebrale, consecinţă unei plăgi craniene împuşcate, cu orificiul de intrare şi cel de ieşire.
În jurul orei 23, Jian Beniamin a ajuns în Deva şi, cu acelaşi taxi s-a deplasat în apropierea unei căi ferate, unde s-a reîntâlnit cu Gheorghe P., cel care i-a împrumutat arma de vânătoare, solicitându-i să-i lase arma în continuare. Întrucât a fost refuzat de acesta, l-a împuşcat mortal, trăgând asupra sa 4 focuri de armă. Din raportul de constatare medico-legal reiese faptul că victima a prezentat două plăgi împuşcate în zona abdominală şi craniană. În urma efectuării necropsiei s-a stabilit ca moartea lui a fost una violentă datorându-se dilacerării cerebrale secundare unei plăgi împuşcate craniene. S-a concluzionat că primul foc care a lovit victimă în regiunea toraco-abdominala a fost executat de la o distanţă mai mare, iar al doilea foc, în regiunea craniană, a fost executat de la o distanţă mai mică, în timp ce victima era deja căzută la pământ. După împuşcarea lui Gheorghe P., Jian Beniamin, s-a deplasat pe jos la locul de muncă al soţiei sale, unde a pătruns în incinta şi apoi în cabina de pază prin spargerea geamului cu patul armei, cu intenţia de a-l aştepta pe Constantin F., şeful soţiei sale. După câteva ore, în cabima a intrat Emilia D., femeie de serviciu la acea întreprindere şi în acelaşi timp prietenă cu soţia lui Jian Beniamin. Observându-l pe acesta în încăpere i-a cerut să părăsească cabină, dar a fost refuzată, astfel ca Emilia D. a ridicat receptorul telefonului pentru a-i cere ajutor unui alte colege. În acel moment, în încăpere s-a auzit strigătul acesteia, urmat de sunetul asurzitor al unui foc de armă ce a fost tras asupra ei de la o distanţă foarte mică. Din raportul de constatare medico-legal rezulta că moartea victimei a fost una violentă datorându-se distructiei cerebrale prin plaga împuşcată craniană, precizându-se în acelaşi timp ca leziunile suferite s-au produs prin împuşcare de la mică distanţă.
Din acel loc, Jian Beniamin s-a deplasat spre locuinţa lui Constantin F., pe care l-a aşteptat să coboare pentru a se prezenta la serviciu. Câteva ore mai târziu, Constantin F. a coborât, îndreptându-se spre maşina sa, iar Jian Beniamin a deschis focul. Văzând însă că victima şi-a continuat deplasarea a mai tras încă două focuri care l-au lovit mortal pe acesta.
După săvârşirea celei de-a cincea crime, Jian Beniamin s-a deplasat singur la poliţie unde s-a predat, având asupra sa şi arma de vânătoare împreună cu cele 3 cartuşe rămase. A declarat că era dispus să ucidă pe oricine ar fi încercat să-l oprească. Norocul multor persone întâlnite a fost ca acestea au adoptat o atitudine pasivă.