Criminalul din Norvegia crede că va fi omorât

Anders Breivik, tânărul care a măcelărit 76 de oameni în Oslo şi pe insula Utoeya, susţine că va fi victima unui asasinat, spune avocatul acestuia.

"Dement", "drogat" şi "foarte rece". Aşa l-a descris, ieri, pe Anders Behring Breivik avocatul său, Geir Lippestad, scrie cotidianul american "New York Times". "Întregul dosar indică faptul că e nebun. El crede că este implicat într-un război, unde poţi face astfel de lucruri", a adăugat Lippestad, referindu-se la cele două atacuri din Norvegia, soldate cu 76 de morţi.

Potrivit avocatului, tânărul de 32 de ani "are o viziune asupra realităţii care nu poate fi explicată". "Spune că restul lumii nu îi înţelege acum punctul de vedere, dar că o va face peste 60 de ani", a mai spus Geir Lippestad.

În aşteptarea judecăţii şi morţii

Ceea ce nu s-a ştiut până ieri este faptul că Breivik se aştepta să fie ucis de forţele de ordine în timpul masacrului de pe insula Utoeya. Acesta nu crede însă că va rămâne prea mult timp în viaţă. "Crede că îl va omorî cineva", a dezvăluit avocatul celui acuzat de terorism, care riscă să stea după gratii 21 de ani.

Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei din Oslo, Carol Sandbye, procurorii iau în calcul punerea sub acuzare a lui Anders Breivik pentru crime împotriva umanităţii, pedeapsa maximă în acest caz fiind de 30 de ani de închisoare.

Oficial, ancheta nu a fost finalizată, iar Anders Behring Breivik este considerat în continuare suspect, deşi a recunoscut că el este autorul atacurilor şi s-a declarat dispus să-şi petreacă restul vieţii în închisoare. DEZVĂLUIRI. Avocatul Geir Lippestad le-a spus jurnaliştilor din Oslo ce e în mintea clientului său FOTO: REUTERS

De ce a ajuns poliţia aşa de târziu pe insula Utoeya

Ofiţerii de poliţie din Norvegia trebuie să obţină acordul şefului ierarhic pentru a avea acces la armele de foc, dar, până de curând, nu au fost nevoiţi să se confrunte decât rareori cu astfel de cazuri, scrie "New York Times".

Infracţiunile cu violenţă au fost în continuă creştere, lovindu-i din plin pe membrii unei societăţi în care era un fapt obişnuit să laşi uşa neîncuiată, iar copiii să se joace fără teamă.

Pe fondul criticilor aduse din cauza timpului de reacţie al poliţiei la atacurile de vineri şi a confuziei legate de numărul victimelor, micşorat luni de la 93 la 76, capacitatea poliţiei din regatul scandinav de a face faţă noilor ameninţări începe să fie pusă sub semnul întrebării.

"În prezent, infractorii au arme asupra lor, aşa că o parte a populaţiei consideră de acum că şi poliţia trebuie să dispună de arme’" a declarat Gry Jorunn Holmen, o purtătoare de cuvânt a sindicatului poliţiştilor norvegieni. Ea a subliniat că este totuşi prea devreme pentru asemenea evaluări, dar a făcut cunoscut că sindicatul a creat o comisie pentru analizarea situaţiei. Pentru poliţie "este din ce în ce mai greu", a adăugat ea.

Unităţilor de elită ale poliţiei le-a trebuit mai mult de o oră ca să ajungă în tabăra organizată pe insula Utoeya, după primele informaţii primite referitoare la îm puşcăturile de acolo.

Acces dificil pe Utoeya

Ofiţerii norvegieni au fost nevoiţi să conducă până pe malul aflat vizavi de locul atacului de vineri, apoi să folosească bărci pentru a ajunge pe insulă. Un elicopter al forţelor de intervenţie nu a putut ateriza pe Utoeya, astfel că echipele de jurnalişti care au ajuns în apropierea insulei pe calea aerului au urmărit stupefiaţi cum criminalul îşi continua masacrul. "Breivik crede că e implicat într-un război. El spune că restul lumii nu îi înţelege acum punctul de vedere, dar că o va face peste 60 de ani.“ GEIR LIPPESTAD, avocatul lui Anders Breivik

OSLO

O tânără cu origini româneşti, dată dispărută

Printre persoanele date dispărute în atacurile de la Oslo se numără şi o româncă. Karin Elena Holst, în vârstă de 16 ani, era membră a Partidului Laburist şi se afla pe insula Utoeya, la tabăra de vară, unde Anders Behring Breivik a împuşcat mortal peste 70 de persoane.

Tânăra născută pe 18 august 1995, în Norvegia, este fiica unei românce originară din Codlea şi a unui norvegian. Tânăra intrase de curând în Partidul Laburist şi participa la reuniunea de pe insula Utoeya. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/DBISkBFHmqI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ambasadorul României la Oslo, Cristian Istrate, a declarat pentru Agerpres, că Poliţia norvegiană a confirmat faptul că printre persoanele date dispărute se află şi o adolescentă a cărei mamă este româncă. Acesta a precizat şi că nu există informaţii cu privire la implicarea unor cetăţeni români în atentate. "Noi am contactat poliţia norvegiană, pe tema acestei tinere şi ne-a confirmat că este vorba despre o persoană de cetăţenie norvegiană", a adăugat Istrate. CITIȚI ȘI:

  • Autorul masacrului de la Oslo, închis într-o celulă de 7 metri pătrați. O lună va sta la izolare totală
  • Alarmă falsă astăzi în gara din Oslo
  • Cum s-a pregătit teroristul din Norvegia să ucidă zeci de oameni
  • Viața dublă a atacatorului de la Oslo: urmărea serialul ”True Blood” și cina săptămânal cu mama sa
  • Incursiune în mintea „monstrului” extremist
  • Vlad Ţepeş, model pentru asasinul de la Oslo
  • „Anders Breivik este noul avatar al terorismului mondial”
  • Cum îşi justifică asasinul norvegian crimele odioase
  • Masacrul din Norvegia, plănuit încă din 2009
  • Populismul, scânteie a tragediei de la Oslo
  • În mintea criminalului de la Oslo. VEZI ce spun psihiatrii despre atacator
  • EXCLUSIV EVZ. Interviu cu eroul din Norvegia: "Trebuia să fac totul pentru a-i salva"