Atentatele de săptămâna trecută au îngrozit comunitatea evreiască din Franța, într-un context deja marcat de recrudescența antisemitismului. Israelul se așteaptă anul acesta la un număr-record de imigranți.
Aproximativ 15.000 de evrei din Franța se vor stabili în Israel anul acesta, dublul cifrei înregistrată anul trecut, anticipează guvernul de la Ierusalim. Evaluarea agenției israeliene care se ocupă cu repatrierea populației evreiești vine la câteva zile după atacul terorist comis la o băcănie din Paris, soldat cu moartea a patru evrei francezi. Atentatul, la doar două zile după cel din redacția Charlie Hebdo, are loc după aproape trei ani de la masacrul comis de un francez de origine algeriană, Mohamed Merah, la o școală evreiească din Toulouse.
Numărul evreilor francezi care aleg să emigreze în Israel este în continuă creștere din 2011, ajungând de la 1.893 la 7.086 anul trecut. Agenția israeliană anticipase deja că anul acesta circa 10.000 de evrei francezi se vor stabili în Israel, dar aceste statistici fuseseră întocmite înaintea masacrelor de la Paris de săptămâna trecută. Analiza este una preliminară, nu definitivă, a explicat un purtător de cuvânt al agenției pentru ziarul britanic Daily Telegraph, dar cifrele vorbesc de la sine despre teama din rândul comunității evreiești din Franța, în contextul unui val de antisemitism care a atins cotele maxime după cel de-al Doilea Război Mondial.
De altfel, ieri, Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recrudescența antisemitismului în Europa, cu precădere în Franța. În 2014, mai multe sinagogi au fost atacate, magazine evreiești au fost jefuite iar în suburbiile pariziene s-a strigat „moarte evreilor!”. Numai în prima jumătate a anului 2014, numărul incidentelor antisemite s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit asociațiilor evreiești din Franța, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de evrei din Europa (580.000).
Protecția poliției
După atacurile de săptămâna trecută, guvernul de la Paris a mobilizat 10.000 de soldați pentru a proteja obiectivele sensibile, printre care și cele peste 700 de școli și lăcașuri de cult evreiești. Guvernul de la Paris a subliniat însă că va combate ferm orice act antisemit, încercând să liniștească membrii comunității. Șocul din Franța s-a extins însă și în alte țări, cea mai mare asociație evreiască din Danemarca cerând poliției să protejeze o sinagogă și o școală din Copenhaga.
Autoritățile combat apologia terorismului
În tot acest context tensionat, la Paris, poliția l-a plasat ieri pe controversatul umorist francez Dieudonné în arest preventiv, în cadrul unei anchete deschise după ce comicul a făcut „apologia terorismului”, în urma atacurilor de săptămâna trecută. Justiţia franceză deschisese luni o anchetă după ce Dieudonné a declarat „Mă simt Charlie Coulibaly” - o formulă ce combină numele jihadistului care a ucis patru evrei la Paris cu deja faimosul slogan „Eu sunt Charlie”, transmite AFP. După arestarea umoristului, ministrul Justiției, Christiane Taubira, a trimis o circulară tuturor procurorilor francezi în care le-a cerut să fie vigilenți și să nu tolereze acte similare care încurajează ura rasială sau etnică sau glorifică terorismul. În replică, autoritățile franceze au anunțat că circa 50 de dosare penale au fost deschise pentru astfel de fapte ilegale.