După ce azi dimineață, forțele militare ruse au pus stăpânire și pe baza militară ucraineană de la Feodosia, autoritățile din Ucraina au anunțat că își vor retrage toate trupele militare din Crimeea, potrivit BBC.
"Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a ordonat Ministerul Apărării să redesfăşoare unităţile militare care se află în Crimeea", a declarat președintele interimar Oleksandr Turcinov în faţa liderilor grupurilor parlamentare. Decizia autorităților ucrainene marchează o schimbare de atitudine cu privire la intervenția Rusiei, ordinul inițial fiind acela ca militarii să deschidă focul pentru a-şi apăra bazele din Crimeea, ocupată de peste trei săptămâni de trupe ruse. Rușii au ocupat și ultima bază militară
Forţe ruse au luat cu asalt luni dimineaţa ultima bază militară ucraineană, cea de la Feodosia, operaţiune în cursul căreia mai mulţi puşcaşi marini ucraineni au fost răniţi, iar alţi 60-80 de militari au fost capturaţi, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook de către Vladislav Seleznev, un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din Crimeea, la operațiunea de ocupare a bazei de la Feodosia au participat blindate uşoare şi elicoptere. Două ore mai târziu, trei camioane care transportau militari ucraineni, cu mâinile legate, au părăsit baza. Forţe ruse şi proruse au ocupat, în ultimele zile, fără confruntări armate, mai multe baze ucrainene din Crimeea şi au preluat controlul asupra mai multor nave aparţinând flotei ucrainene, ale cărei porturi se află, în principal, în peninsula anexată de către Rusia.
"Situaţia din Crimeea este complexă. Ştiţi că în ultimele zile nave au fost blocate, iar apoi confiscate (de către ruşi), în pofida faptului că toţi comandanţii au primit ordinul să utilizeze armele", a recunoscut duminică ministrul interimar ucrainean al Apărării Igor Teniuh. Ministrul Apărării și-a prezentat demisia Ministrul ucrainean al Apărării, Igor Teniuh, și-a prezentat demisia în fața Parlamentului, însă demisia sa a fost respinsă de către deputați, scrie AFP.
Acesta a intenționat să demisioneze după criticile primite în privința gestionării crizei din Crimeea, însă Rada Supremă nu a acceptat demisia sa.
Numai 197 de deputați au votat în favoarea plecării sale, în timp ce pentru aprobarea unei astfel de decizii era necesară o majoritate absolută de 226 de voturi. CITIȚI ȘI:
- Focuri de armă, un ucrainean a fost rănit de ruşi. Vezi reacţia Washingtonului
- Arseni Iaţeniuk: Ucraina va răspunde militar oricărei tentative ruse de anexare a estului ţării
- Ucraina a decis introducerea de vize pentru cetăţenii ruşi şi ieşirea din Comunitatea Statelor Independente
- UPDATE CRIMEEA. Obama: Rusia riscă să devină tot mai mică pe scena mondială
- Obama îi spune lui Putin că Washingtonul este gata să impună sancțiuni suplimentare
- Criza din Crimeea. Iulia Timoşenko: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. Putin a semnat anexarea Crimeei şi a ordonat focuri de artificii