Crimeea va ridica problema separării de Ucraina în cazul schimbării puterii legitime, dar la ora actuală această chestiune nu este luată în considerare, a declarat astăzi preşedintele parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
“Avem o singură cale - nu două sau trei - şi anume denunţarea deciziei prezidiului CC al PCUS privind transferul Crimeei. O ţară a oferit Crimeea în semn de prietenie, o prietenie seculară, unei alte ţări care se numeşte astăzi Ucraina. Vedem astăzi ce se întâmplă cu această prietenie. Iar dacă ţara în sine încetează să mai existe, atunci îşi încetează valabilitatea şi toate acele acte din trecut, întrucât va fi o istorie politică şi juridică diferită", a declarat Konstantinov, vorbind joi, la Moscova, în cadrul unei întâlniri avute în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) cu facţiunea Partidului Liberal-Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirinovski.
Preşedintele parlamentului din Crimeea a declarat că pentru adoptarea unei decizii privind separarea peninsulei nu va fi nevoie de “un referendum" într-o primă etapă.
Cu toate acestea, el a subliniat că această problemă nu este de actualitate în momentul de faţă. “Nu aş vrea să pedalez pe această chestiune, pentru că astăzi Crimeea este unul din pilonii guvernului central (de la Kiev). Dacă vom începe astăzi să ne preocupăm de problema separării, vom distruge ţara. Pentru că lupta se duce nu pentru Crimeea. Astăzi lupta se duce pentru oraşul Kiev şi, în niciun caz, el nu trebuie pierdut", a afirmat acesta.
În opinia sa, ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina este o încercare de utilizare a unei tehnologii deja testate în lume - preluarea puterii prin forţă.
Peninsula Crimeea, alipită la Ucraina în 1954, la iniţiativa secretarului general al PCUS, Nikita Hrusciov, este populată de rusofoni. Aici, la Sevastopol, se află baza Flotei Rusiei în Marea Neagră, amintește Agerpres.
De la sfârşitul lunii noiembrie, Ucraina este cuprinsă de o mobilizare în masă fără precedent, după ce autorităţile au suspendat semnarea Acordului de asociere la UE, în favoarea strângerii relaţiei cu Rusia. Cu timpul, mişcarea s-a transformat într-un protest antiguvernamental, de respingere a actualului regim al preşedintelui Viktor Ianukovici. În ultimele zile, mai mult de 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele de la Kiev.