Crima organizată face bani cu cel mai traficat animal din lume. E vorba de miliarde

Aduce foarte mulți bani celor care se ocupă de acest trafic.

Rețele de crimă organizată, bine puse la punct, au mirosit o afacere care poate aduce foarte mulți bani. În China, anghila a devenit o specie pe cale de dispariție, din cauza pescuitului excesiv și a schimbărilor climatice. În această țară există o cerere foarte mare pentru acest pește, astfel că s-a încercat găsirea unor piețe externe.

În Europa, exportul din afara apelor comunitare a fost interzis în anul 2010, pentru că nici pe „Bătrânul Continent” populația de anghilă nu mai era atât de numeroasă. Rețeaua europeană pentru combaterea fraudelor alimentare a întocmit un raport, anul trecut, iar de aici reiese că angila este foarte prețuită. Un kilogram de puiet de este plătit de către destinatar cu suma de 300 de euro.

Pentru transportul unui kilogram din spațiul comunitar în China este achitată suma de 1000 de euro, iar în China, cumpărătorul final plătește 6000 de euro pentru 1 kilogram!, conform lantulalimentar.ro.

Dintr-un singur kilogram de puiet de anghilă pot fi obținute peste 700 kg de fileuri, prețul obținut fiind de aproximativ 25.000 de euro. Potrivit estimărilor făcute de cei de la Europol, anual ar fi traficate din statele europene către China 100 de tone de puiet de anghilă. Chiar dacă oficialii din Uniunea Europeană au încercat să stopeze această activitate ilegală, grupările de crimă organizată care sunt implicate în această profitabilă activitată au reușit să-și desfășoare activitatea fără să aibă mari bătăi de cap.

Cumpărătorii de la sursă provin din China sau Rusia. Există și un exportator britanic, care s-a arătat dispus să cumpere puiet de anghilă chiar de la prezentatorul Joe Crowley care pescuiește legal anghilă pe Rive Severn din Gloucestershire.

Responsabilii britanici estimează că valoarea comerțului ilegal este de 3 miliarde de lire sterline pe an. „Este cel mai traficat animal în funcție de numărul exemplarelor și de valoarea tranzacțiilor”, susține Andrew Kerr, un activist pentru pescuitul durabil al anghilei.