Adevărul despre liberarea condiționată a criminalului din Mediaș. Rolul recursului compensatoriu, al procurorilor și al comisiei din penitenciar

Adevărul despre liberarea condiționată a criminalului din Mediaș. Rolul recursului compensatoriu, al procurorilor și al comisiei din penitenciar

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale zilei este știrea că unul dintre cei trei arestați pentru uciderea, în Mediaș, a unui tânăr în vârstă de numai 25 de ani ar fi fost eliberat anul trecut în baza Legii recursului compensatoriu din 2017. Pentru că problema a devenit politică, e important să vedem cu exactitate sentința de liberare condiționată a recidivistului care a ucis un om la puțin timp după ce tocmai ieșise din pușcărie, după o condamnare pentru omor.

Marius Rusu, așa se numește criminalul arestat, a fost eliberat condiționat de Judecătoria Deva, prin decizia 595, din 16 mai 2018.

Judecătorul a notat în decizie: ”Reprezentanta parchetului a pus concluzii de admiterea cererii și acordarea liberării condiționate a condamnatului, având în vedere înscrisurile aflate la dosar. Apărătoarea condamnatului a solicitat punerea în libertate a acestuia, arătând că sunt îndeplinite condițiile legale. Condamnatul, având ultimul cuvânt, a solicitat  punere a în libertate. ”

De remarcat faptul că avocatul era din oficiu, el fiind plătit de la buget cu 130 de lei pentru prestația din acea zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

” Având în vedere că prin procesul verbal  nr. 18/3.05.2018 al Comisiei de propuneri de pe lângă Penitenciarul Deva se solicită liberarea condiționată a condamnatului Rusu  Marius, întrucât îndeplinește condițiile legale.

Din examinarea procesului verbal mai sus amintit se constată că prin sp. nr. 288/2014 a Tribunalul A..., condamnatului Rusu  Marius  i s-a aplicat pedeapsa de 13 ani  închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 20 C.p. rap. la art. 176 C.p., a cărei executare a început la data de 26.08.2008.

Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte(din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017), iar prin adăugarea zilelor câștigate prin muncă prestată de 96 zile el a executat 3/4 parte din pedeapsa la care a fost condamnat.

Considerând că din cuprinsul procesului verbal rezultă că susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, fiind disciplinat, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare.

Astfel finind și întrucât în speță sunt îndeplinite condițiile prev. de art. 6  C.p. rap. la art. 59 C .p., instanța apreciază că propunerea făcută este întemeiată și, în consecință, urmează a dispune liberarea condiționată a condamnatului Rusu Marius conform  dispozitivului.”

Din decizie rezultă că, dacă scădem beneficiul adus de Legea recursului compensatoriu, 408, din cele executate, rămân 3538, iar ¾ din sentința finală ar fi însemnat 3.561 de zile. Dacă din astea scădem zilele câștigate prin munca prestată, beneficiu care nu are legătură cu Legea din 2017, adică 96 de zile, observăm că Rusu executase ”fracția” din pedeapsă care îl făcea ”eligibil” pentru eliberare, mai ales că beneficia de un raport favorabil din partea comisiei de la Penitenciarul Deva.

În concluzie, instanța din Deva a decis liberarea condiționată a condamnatului. Parchetul nu a atacat sentința, ea rămânând definitivă.

Trebuie spus și faptul că zilele câștigate prin recursul compensatoriu îi vor aduce, totuși, un avantaj, ”coada” pe care o mai are de executat după ce va fi condamnat pentru crima din Mediaș, va fi mai scurtă cu 408 zile.