Creta, insula zeilor

Creta, insula zeilor

Munţii stâncoşi şi plajele întinse garantează un sejur de vis.

Scăldată de soare şi de valurile mării, cea mai mare insulă din Grecia, Creta, te întâmpină maiestuoasă încă de la aeroport. Florile de leandru te însoţesc până spre hotelul la care eşti cazat, iar autostră zile insulei nu se deosebesc cu nimic de cele ale bătrânului continent european.

Este insula cu mai mult de 130 de specii de plante unicat cu piscuri înzăpezite şase luni pe an, cu plaje splendide şi... trei aeroporturi: Iraklion, Hania şi Sitia. Amprenta veneţiană Există o linişte uşor misterioasă care pune stăpânire în primul moment pe orice turist. Liniştea porturilor veneţiene în care bărci şi vapoare acostau sau plecau în tăcere. Veneţienii sunt una dintre civilizaţiile a căror amprentă se vede şi astăzi în porturile vechi ale insulei, alături de vestigiile bizantine şi pe alocuri turceşti.

Dar istoria nu se opreşte aici. Vechi leagăn al civilizaţiei minoice, Creta adăposteşte ruinele celui mai vechi palat din Europa: cel al regelui Minos de la Knosos. Dacă sute de ani s-a crezut că Minos era doar un personaj de legendă din mitologia greacă, cercetările arheologice de la începutul secolului XX au demonstrat că parte din ele sunt şi adevărate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Treptat, istoria se împleteşte încet cu realitatea zgomotoasă a Greciei, suntem doar în insula celebrului autor al lui Zorba Grecul, nu-i aşa? Nu doar civilizaţia antică şi cea medievală se disting în insula desenată cu creta la confluenţa mărilor Egee şi Mediterană.

Imediat încep să-şi facă simţită prezenţa tavernele, barurile de noapte şi mirosul îmbietor al bucatelor greceşti. Minioraşul din hotel Hoteluri pentru toate gusturile, de la trei la cinci stele plus, răsar pe marginea plajelor întinse din Malia şi nu numai. Orăşelele şi saturile din preajma staţiunilor sunt pline de restaurante tradiţionale greceşti, baruri tematice (ai chiar şansa să întâlneşti baruri deţinute de englezi destinate iubitorilor sporturilor, în special ai fotbalului) şi bineînţeles buticuri de suveniruri.

În nicio staţiune sau port din Creta nu lipseşte aria specială destinată shoppingului. Sunt zone pe care le recunoşti uşor după forfota pietonală, după graba turiştilor şi după orele târzii până la care sunt deschise. În plin sezon turistic, staţiunile Cretei forfotesc de lume, tineri sau vârstnici, plimbăreţi pe propriile picioare sau pe scutere.

Pentru turiştii care nu vor însă o viaţă agitată, există mini-oraşe în propriul hotel. Toate hotelurile din Creta se întind pe suprafeţe întregi, nu pe verticală aşa cum suntem obişnuiţi. În rânduiala de căsuţe terasate ai oricând ocazia să întâlneşti mini-magazine, spaţii de joacă pentru copii, iar în unele locuri, adevă rate aqua-landuri. Croaziere scurte Dacă plaja, soarele şi viaţa activă de noapte nu te mai satisfac, din portul Aghios Nikolaos te poţi îmbarca pe o minicroazieră către insula Spinalonga, unde rămăşiţele fortificaţiilor veneţiene se îmbină cu barăcile leproşilor care au constituit aici una din ultimele leprozerii din Europa.

Aşezată chiar în mijlocul golfului Mirabello, Spinalonga este insula fortăreaţă care nu a fost niciodată cucerită în timpul ocupaţiei turceşti. Sau poţi alege Santorini, croaziera care va reînvia mitul Atlantidei. Confort pentru preşedinţi Pe lângă hotelurile de patru stele care coboară în trepte în mare şi care au dotări specifice familiilor cu copii (camere separate şi minibucătărie), Creta oferă şi condiţii de cinci stele plus. Undeva în Elounda se află Blue Palace, hotelul în care camera are propria piscină, iar accesul la plajă se face cu... liftul. De un lux exorbitant, hotelul are trei restaurante proprii cu specificuri diferite. OFERTE Creta - Hernosissos, 628 euro pentru 1 şi 8 iunie. Pachetul include şapte nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de patru stele superior şi transport cu avionul. Tariful nu include taxele de pasager, în valoare de 80 de euro/persoană. Pachetul aparţine agenţiei Flynova. Creta - Analipsis, 684 euro pentru 7 şi 14 iunie. Pachetul include şapte nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de cinci stele şi transport cu avionul. Tariful nu include taxele de pasager, în valoare de 75 de euro/persoană. Pachetul aparţine agenţiei Best Comtur. PREŢURI

> apa minerală sau plată la 1,5 litri: între 0,5 şi 1 euro > cafea la terase de 3* şi 4*: între 2 şi 4 euro > un prânz în doi la o tavernă pescărească (nu lipsesc caracatiţele, scoicile, calamarii etc.): maximum 30 de euro > berea la taverne: între 2 şi 3 euro (în plin sezon, preţurile s-ar putea să mai crească) > suveniruri: de la 1 la 10 euro NU RATA! Lacul Scufundat din Aghios Nikolaos. Situat practic în mijlocul oraşului port, lacul are o adâncime care nu a fost descoperită nici până astăzi, iar cretanii bănuiesc că undeva se întâlneşte cu marea. Seara Cretană se desfăşoară undeva într-un sătuc din munţii Cretei într-un restaurant în formă de amfiteatru grecesc, fapt care le permite mesenilor să vadă din orice unghi dansurile tradiţionale elene. Shoppingul din Iraklion, capitala insulei. Pentru turiştii amatori de suveniruri destinate rudelor şi prietenilor de acasă, aici se găsesc cele mai mici preţuri din insulă. Zborul cu paraşuta. Deşi este destul de piperat ca preţ (50 de euro pentru persoană sau 70 de euro pentru două persoane), este sportul nautic cel mai spectaculos oferit de insula zeilor. În plus, pe plaja din Malia, ai şansa ca, pe parcursul zborului, viaţa ta să se afle în mâinile unui foarte bun căpitan de vas, un român plecat din ţară de 14 ani.