Crescătorii de animale vor primi mai mulți bani din partea Ministerului Agriculturii, după ce Guvernul a aprobat majorarea bugetului alocat acestui sector la 65 de milioane de lei.
Bugetul alocat schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului de creştere a animalelor a fost majorat la 65 de milioane de lei după ce Guvernul a adoptat actul normativ pentru modificarea HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-un comunicat de presă în care arată că bugetul alocat finanțării pentru anul 2020, se majorează de la 54,05 milioane de lei la 65 milioane de lei.
„Precizăm că HG nr. 1179/2014 instituie o schemă de ajutor de stat, ce are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Acest ajutor este furnizat sub formă de servicii subvenţionate crescătorilor de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi ecvine”, se arată în comunicatul de presă al MADR.
Suma de 65 de milioane de lei va fi suportată de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020, spune MADR. Din bugetul total, suma de 30 milioane lei este destinată crescătorilor de taurine și bubaline (bivoli), porcine şi ecvine. Alte 35 de milioane de lei sunt destinate crescătorior de ovine şi caprine.
Banii vor fi alocați sub formă de subvenții și sunt destinați întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate sau persoanelor fizice care deţin certificat de producător sau societăților comerciale care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor. Prin această schema de ajutor de stat, autoritățile vor acoperi costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi pe cele destinate testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Fermierii interesați de obținerea ajutoarelor de stat în zootehnie se pot adresa cu solicitări către centrele judeţene APIA, respectiv către centrul APIA al municipiului Bucureşti.