Creşterea TVA şi anularea taxei unice, soluţii salvatoare

Creşterea TVA şi anularea taxei unice, soluţii salvatoare

Analiştii citaţi de „Financial Times“ într-o „radiografie“ economică, politică şi socială a României de astăzi recomandă modificarea politicii fiscale.

Renunţarea la taxa unică de impozitare în favoarea sistemului de taxare progresivă, impozite mici pentru educaţie şi sănătate, alături de majorarea TVA, sunt soluţii pentru redresarea economică a României, afirmă Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), într-un articol publicat în „Financial Times“ (FT).

Un supliment al ediţiei de vineri a publicaţiei face o „radiografie“ economică, politică şi socială a României.

Blocajul de pe scena politică este unul dintre factorii care împiedică reformele şi dezvoltarea. La acesta se adaugă lipsa infrastructurii şi a proiectelor bine întocmite, precum şi lipsa de coordonare dintre autorităţile centrale şi locale, constată redactorii FT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pericol de supraîncălzire

Efectul negativ al regimului de taxare unică de 16% a fost dublarea deficitului bugetar de la introducerea sa, în 2005, până în prezent, notează Liviu Voinea.

Cu toate că România înregistrează o creştere economică importantă, ea este menţinută de un consum tot mai greu de controlat. Cauzele sunt, în special, majorarea veniturilor cu circa 25% pe an în ultimii ani, alături de boomul creditelor. Întrebarea care şi-o pun redactorii FT în legătură cu economia românească, aflată în pericol de supraîncălzire, este dacă va trece printr-o aterizare lentă sau dură.

Cu toate că imaginea României de ţară cu salarii mici s-a schimbat, investitorii străini sunt în continuare interesaţ i să facă afaceri la noi. Cel mai recent exemplu este venirea producătorului de telefoane mobile Nokia la Jucu, în judeţul Cluj.

Pe cele patru pagini alocate României îşi găsesc locul şi opiniile a şase personalităţ i din diferite domenii considerate relevante de FT: Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom, regizorul Cristian Mungiu, omul de afaceri Gabriel Marin, managing director Omnilogic, designerul Irina Schrotter, Monica Macovei şi bancherul Dan Pascariu.

POLITICĂ

Lupta anticorupţie, panaceul românesc

„Disfuncţional“ este cuvântul care descrie cel mai bine mediul politic actual din România, notează redactorul FT. După ruperea Alianţei D.A., relaţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu- Tăriceanu nu s-au mai redresat. Partidele care au rămas la guvernare, PNL şi UDMR, nu au majoritatea parlamentară şi depind de decizia social-democraţilor. Ideologiile politice nu au însă nicio importanţă. „Lupta contra corupţiei este soluţia pentru tot ce se petrece astăzi în România“, spune un consilier al lui Traian Băsescu, citat de FT.