Creșterea foarte bruscă a prețurilor la materiile prime pentru industrie, combustibili sau alimente va duce la o scădere la fel de brutală a consumului.
Din această ecuație, vor rezulta fie o scădere de prețuri, fie reduceri de costuri din partea producătorilor, iar asta înseamnă șomaj direct, și indirect la producătorii din lanț.
Situația descrisă mai sus se poate vedea deja în Statele Unite, unde bursa așteaptă o scădere cu 10-15 la sutp a valorilor acțiunilor. Vor fi afectați mai tare doar micile afaceri, spun specialiștii.
După ce au crescut vertiginos în ultimul an, acțiunile americane se vor corecta probabil - cu 10% până la 15% - înainte de sfârșitul anului, spune Lisa Shalett, director de investiții la Morgan Stanley Wealth Management.
"Principalii indici bursieri din SUA și-au croit drum în sus pe parcursul lunii august și în primele zile din septembrie, respingând reapariția spitalizărilor Covid-19, prăbușirea încrederii consumatorilor, creșterea ratelor dobânzilor și schimbări geopolitice semnificative. În schimb, investitorii par să își pună încrederea în abilitățile Rezervei Federale de a atinge obiective politice fără precedent", a scris ea într-un comentariu.
Îngrijorare pentru acțiunile Big Tech
În raportul specialiștilor săi, banca Morgan Stanley se referă în special la acțiunile BigTech (așa cum sunt numite Apple, Google, Facebook și alte companii de tehnologie, cu impact uriaș pe piață). Potrivit analiștilor, aceste valori mobiliare nu se comportă așa cum ar trebui să se comporte acțiunile la mijlocul ciclului bursier.
În timp ce acțiunile ciclice și cele cu capitalizare mică scad, raportul valoare de piață / profit al bigtech-urilor rămâne puternic.
„Pe măsură ce ciclurile economice și de piață trec prin creștere, revenire și tendință ascendentă, ratele dobânzii încep de obicei să se normalizeze, iar ratele preț / câștig (P / E) scad, pe măsură ce câștigurile de capitaluri proprii depind din ce în ce mai mult de creșterea câștigurilor”, explică Chalette. Dar companiile tehnologice de vârf evoluează împotriva regulilor.
La nivelul SUA, se pare că investitorii au încredere în Rezerva Federală, cu „nuanțele sale magistral șlefuite” pentru a-și atinge obiectivele politice, a sugerat expertul.