Evenimentul Zilei > Horoscop > Creștere semnificativă a folosirii tehnologiilor de asistență. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Creștere semnificativă a folosirii tehnologiilor de asistență. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Creștere semnificativă a folosirii tehnologiilor de asistență. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Încearcă să-ţi păstrezi calmul şi dacă întâlneşti probleme nerezolvabile, nu ai altă soluţie, decât să amâni pentru o zi mai bună. Însă, nu lasa situaţia să degenereze, să te depăşească.

6 aprilie

 

Creștere semnificativă a folosirii tehnologiilor de asistență. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 6 aprilie s-au născut James Watson, Harold Edgerton, Harry Houdini, Anthony Fokker, D.W. Douglas, Gerry Mulligan, Buch Cassidy, Gustave Moreau, Valentina Vladimirovna Tereșkova, Al. George, Cornel Constantiniu, Gheorghe Zamfir.

În calendarul creştin-ortodox fix sunt Sfinţii: Irineu, Eutihie, Platonida şi Grigorie Sinaitul. În „Kalendarul” vechi, al dacilor, nimic de semnalat, nimic de sărbătorit.

 

 Raportul Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală – OMPI constată o creștere semnificativă a folosirii tehnologiilor de asistență necesare unor categorii importante de cetățeni. Inovațiile care îi ajută pe oameni să obțină mobilitatea, să depășească dificultățile de vedere și auz, dar și alte dizabilități, au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, iar aceste „tehnologii de asistență” sunt din ce în ce mai integrate cu bunurile de larg consum, arată un nou raport OMPI.

Potrivit Raportului OMPI privind tendințele tehnologice,  în 2021 vorbim despre : tehnologii de asistență pentru peste 1 miliard de persoane care au nevoie în prezent de suport – o cifră care este posibil să se dubleze în următorul deceniu, pe măsură ce populațiile îmbătrânesc. În același timp, produsele electronice de consum și produsele de asistență converg, ceea ce înseamnă o comercializare și mai intensă a acestor tehnologii.

Raportul arată că inovațiile, variind de la mici îmbunătățiri ale produselor existente până la evoluții de ultimă generație în tehnologiile de frontieră, pot îmbunătăți foarte mult viața persoanelor cu limitări funcționale.

Aceste tehnologii îi ajută să depășească obstacolele zilnice în navigarea în mediile lor, comunicând, lucrând și trăind independent. Raportul folosește brevete și alte date pentru a furniza dovezi solide, faptice, privind inovația în peisajul tehnologic de asistență global, creând o bază de cunoștințe care să informeze și să susțină liderii din afaceri, cercetătorii și factorii de decizie în luarea deciziilor.

Se constată că  SUA, China, Germania, Japonia și Republica Coreea sunt cele cinci țări de origine pentru  principalele  inovații în tehnologia de asistență.

 ”Tehnologiile de asistență concepute pentru a depăși limitele umane, se îndreaptă acum către o gamă mai largă de produse de larg consum, marcând o evoluție importantă a inovației, cu beneficii mari pentru tot mai mulți  oameni”, a declarat directorul general Marco Aleman, care supraveghează sectorul ecosistemelor IP și inovare al OMPI. ”De exemplu, dispozitivele cu interfață creier-mașină sau recunoașterea mișcării ochilor care ajută persoanele cu paralizie cerebrală să utilizeze dispozitive de calcul pot fi folosite și în aplicațiile de jocuri și comunicare. Este o veste foarte bună faptul că aceste tehnologii care îmbunătățesc viața se îndreaptă spre comercializarea generală, în beneficiul celor care au cel mai mult nevoie de ele”, adăugat el.

 Raportul Tendințe tehnice a identificat peste 130.000 de brevete legate de tehnologiile de asistență convenționale și emergente, publicate între 1998 și mijlocul anului 2020, cu 15.592 de proiecte numai pentru tehnologiile de asistență emergente în această perioadă.

Proiectele în tehnologia de asistență  – inclusiv roboți de asistență, aplicații inteligente pentru casă, articole portabile pentru deficienți de vedere și ochelari inteligenți – au crescut de trei ori mai rapid. Inovațiile în tehnologiile convenționale includ îmbunătățiri și accesorii ale produselor, cum ar fi scaunele  cu rotile sau roțile reglate pentru diferite terenuri, inclusiv urcarea scărilor, alarmele de mediu și dispozitivele cu Braille.

Două domenii în creștere rapidă în tehnologia de asistență emergentă sunt mediul (42%) și mobilitatea (24%). Tehnologiile emergente de mediu includ ajutoare de navigație în spații publice și roboți de asistență. Tehnologia de mobilitate emergentă include aplicații precum scaune cu roțile autonome și proteze avansate.

Domeniul tehnologiei de asistență converge cu produsele electronice de consum și tehnologiile medicale generale. Tehnologiile dezvoltate pentru persoanele cu limitări funcționale sunt aplicate din ce în ce mai mult la produsele obișnuite. De exemplu, tehnologia specială care poate ajuta la deficiențele de auz poate fi, de asemenea, utilizată în căștile pentru alergători, pentru cei care fac jogging.

O evaluare a nivelului de pregătire tehnologică a arătat că majoritatea tehnologiilor de asistență emergente sunt în faza de dezvoltare, în timp ce 18% sunt deja comercializate. Mari corporații  conduc în dezvoltarea tehnologiei de asistare, inclusiv companii specializate pe tehnologie de asistență, cum ar fi WS Audiology, Cochlear, Sonova, Second Sight și Össur. Companiile de produse electronice de larg consum (precum Panasonic, Samsung, IBM, Google și Hitachi) și companiile din industria auto (Toyota și Honda) sunt, de asemenea, jucători importanți.

Universitățile și organizațiile publice de cercetare sunt mult mai prezente acum  în cercetarea tehnologiilor de asistență emergente (23% dintre solicitanții de brevete versus 11% în cele convenționale) și sunt deosebit de active în domeniul mobilității (34% dintre solicitanții de brevete).

Raportul OMPI afirmă, la final,  că reglementarea proprietății intelectuale a permis creșterea inovației în tehnologiile de asistență. Experții care au contribuit la raport subliniază necesitatea ca această inovație să devină mult mai disponibilă pentru cei care se bazează pe ea. La nivel global, doar 1 din 10 persoane au în prezent acces la produsele de asistență de care au nevoie.

Cu această publicație, OMPI își propune să ofere o bază de cunoștințe pentru a sprijini discuțiile globale privind tehnologia de asistență care intră sub umbrela Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD) și a activității Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru promovarea accesului  la tehnologia de asistență.

Aceste tehnologii revoluționare devin din ce în ce mai prezente în viața noastră, migrând de la persoanele cu nevoi speciale la toată masa populației. Criza sanitară a accentuat și a grăbit acest lucru. Un exemplu îl constituie tricicletele, bicicletele și trotinetele electrice.

 

Este ziua lui Gheorghe Zamfir! Să-i spune La Mulți Ani!, împlinește 80 de ani. Este, fără îndoială un geniu, un Berbec autentic! L-am întâlnit de câteva ori pe platourile televiziunilor. Are excentricitățile și desosebirea elitistă, convingerile ciudate și atitudinile pe care numai un geniu le poate arăta. În cinstea lui o să văd partea aceea din ”Kill Bill” (opera altui geniu, Tarantino) ilustrată cu naiul lui Gheorghe Zamfir. Câtă plăcere, ce bucurie, cât rafinament…

Gândiți-vă un pic, cu creierul domniilor voastre, nu doare, fără prejudecăți și fără politic corect. Ca și când ați auzi prima dată despre acest subiect!

O să vă mai spun ceva, ca și când ar fi tot prima dată, să știți că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

HOROSCOP     6    aprilie   2021

 

BERBEC  Urmărește situațiile cu atenție, ți se pot prezenta oportunități și propuneri. În muncă și în viața personală. Nu spune imediat da, sau nu. Precizează că o să dai un răspuns peste trei zile! Așa se face. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită.  Dimineaţa ai o problema cu o factură. Cel mai probabil nu ai bani să o achiţi. Nici o problemă, pune-o lângă celelalte neachitate pentru că “Necinstit nu este cel care este sărac ci cel care cere prea mult” – spune o vorbă veche din Orient.

TAUR   Dimineaţa trebuie să-ți păstrezi calmul și sângele rece. Evenimente neplăcute sau oameni fără minte, sau numai stupizi, te pot atrage în discuţii fără sens şi finalitate. Pierzi timpul! Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi vei reuşi să eviţi durerea de gât. Oricum, ştii că ai o alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună, sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel deştept cedează. Sigur, este un simbol. Care simbolism nu se aplică întotdeaună, că doar nu o să laşi tu idioții să prevaleze!

GEMENI  Trebuie să-ți concentrezi atenţia pe obiective care pot să-ţi aducă profituri, sau satisfacţii. Nu prea eşti captivat de prezent, dar ai o bună capacitate să vezi lucrurile în perspectivă. Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea ta majoră este să menţii status quo  –  poate este vorba de o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Oricum, pretenţiile celor din anturajul tău prezent şi trecut sunt cam mari. Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii nu este o îndeletnicire profitabilă!

RAC   Aspectele bune ale Lunii, patroana ta, te fac să ai o atitudine inspirată. Dar şi mai rebelă. Astăzi ţinteşti către obţinerea de mai multă libertate, la serviciu, acasă, sau într-o relaţie. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când dinamica îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii. Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit modul în care o sa te ajute colegii, prietenii, rudele. Mai multe proiecte si obligatii uitate se vor face simţite.

LEU  Încearcă să-ţi păstrezi calmul şi dacă întâlneşti probleme nerezolvabile, nu ai altă soluţie, decât să amâni pentru o zi mai bună. Însă, nu lasa situaţia să degenereze, să te depăşească. Câştiguri mici dar suficiente – împărţite cu membrii familiei sau cu prietenii. Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Profita şi realizeaza ceva material, finalizeaza un proiect. O mică supărare dar pe total perioadă rezultatul iti este favorabil. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă. Mici probleme cu sănătatea, care, însă se vor rezolva repede, dar mai bine măsoară-ţi tensiunea arteriala. Stai puţin, fumează o singură ţigare scumpă la o cafea bună şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine!

FECIOARĂ  Conjunctura arată că astăzi poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc, dar este mai bine să te ții departe de semnele de apă și pământ. În special ferește-te de Scorpioni și Tauri! Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Pentru un procent dintre Fecioare: o ocazie de parvenire socială îţi iese în cale, o invitaţie la o sindrofie fiţoasă.  Nu este obligatoriu să o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din superficialitate, sau din prudenţă, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. În mai multe ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie, ca să eviţi conflictele inutile, de altfel.

BALANŢĂ   Mai multă atenţie! Atât în ceea ce priveşte relaţiile tale sentimentale, sau a celor de la serviciu, muncă, dar şi grija pe care trebuie s-o acorzi sănătății tale, întreținerii corpului tău! Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţi rezultatul dorit. Invata sa te relaxezi, să te odihnești, sa-ti „incarci bateriile”. Inconjoara-te de lucruri frumoase si de oameni placuti. Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a unor problemelor financiare.  Mare atenţie la răceală şi la durerile de dinţi!

SCORPION   Astăzi dă curs impulsului sufletului. De fapt ştii foarte bine ce-i de făcut, trebuie să aștepți doar momentul potrivit! Până atunci trebuie să-ți optimizezi efortul și să-ți cruți resursele! Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă. Sanatatea este bună, dar pentru un procent dintre nativi niste analize de rutina nu ar fi o idee prea rea. Este, de asemenea, ceva legat de cap,  de ochi. Poate că îţi schimbi, sau îţi cumperi ochelari noi. Pot fi și de soare. Nu da si nu lua bani cu imprumut – pentru tine timpul acesta este belea curata pentru speculatii financiare!

SĂGETĂTOR   O zi obositoare, mai ales prin aglomerarea lucrurilor de făcut. Dar, o seară plăcută cu cei dragi, la cină, cu planuri şi proiecte de viitor, cu siguranţă despre proiecte de sezon cald! Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri naturale din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul. Nu te băga prea mult în viaţa altora, că nu merită efortul!

CAPRICORN   Contrar obiceiului tău, astăzi eşti dispus să rişti. Fie că e vorba de domeniul profesional, fie de cel sentimental. Dar, pentru că te consumi mult, ai nevoie de relaxare, poate de un masaj, acasă!  Lasă totul în urma ta spune Pluton, maestrul regenerării, prezent la tine în zodie cam o generaţie, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fii în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Indrazneste si poti reusi!  Sanatatea, exceptand durerile de spate, este bună. Cam uiţi unele lucruri, dar asta nu se pune, pentru ca eşti sub presiune!

VĂRSĂTOR  Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult, astăzi cei dragi îţi pot cere ajutorul. Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate. Dacă vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Esti avantajat in tot ceea ce tine de afacerile tale strategice. Dacă cobeşti, la rău tragi.  Pe total ziua este pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei ”activităţi” susţinute. Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor sau schimbarilor majore. Este un timp de reincarcare a bateriilor, in care confortul şi  modul de viaţă românesc iti fac bine şi te fac să priveşti viitorul cu speranţă.

PEŞTI   Astăzi ai multă imaginaţie şi acest lucru te ajută să rezolvi unele situaţii. Conjunctura arată că poți avea unele idei originale, sau nu, dar care pot deveni foarte utile, folositoare. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase de primăvară şi trebuie să dai curs impulsului. Lasă orice decizie privind locul de muncă pentru mai târziu. Relaţiile de familie se ameliorează lent, dar sigur, pentru cei care au avut o oarecare “răceală” în sentimente. Sigur, astăzi, mai ales pe seară, este  o perioadă de timp propice pentru planuri de viitor, pentru sărbătorile pascale. O veste bună poate fi urmată de una şi mai buna, fără să fie din același domeniu.