Creștere bruscă a cazurilor de Covid-19 în Republica Moldova

Creștere bruscă a cazurilor de Covid-19 în Republica MoldovaNou studiu asupra efectelor COVID-19. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Numărul celor infectaţi cu Covid-19   a crescut brusc în ultimele patru săptămâni. 1 710 persoane s-au infectat de coronavirus. Dintre acestea, 144 - în regiunea transnistreană. În aceeași perioadă au fost raportate 9 276 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

Datele au fost prezentate de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Săptămâna trecută, presa locală din mai multe regiuni ale țării a semnalat creșterea numărul îmbolnăvirilor Covid-19 în localități. Au fost înregistrate și decese. Una dintre victime este Maria Urschi, soția marelui umorist Gheorghe Urschi, care a decedat la finele săptămânii trecute după ce s-a infectat de Covid-19.

Ministra Sănătății oferă explicații privind creșterea bruscă a cazurilor de îmbolnăviri

Șefa de la Sănătate a subliniat că infecția Covid-19 se manifestă prin valuri de creștere și coborâre a incidenței. Ala Nemerenco a precizat că, în ultimele săptămâni, în SUA, au fost detectate câteva subvariante Omicron dominante, puțin mai contagioase decât altele.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Sporirea cazurilor de infecții respiratorii virale se atestă în sezonul rece, cu excepția Covid-19 care a înregistrat creșteri și vara. Majorarea numărului de cazuri este explicată prin creșterea numărului de călătorii în august, lună de vacanță, fapt ce asigură transmiterea mai rapidă a infecției. Dar, per general, infecția se menține sub control și la un nivel jos de incidență”, a specificat Ala Nemerenco într-o postare pe facebook.

Autoritățile revin la măsurile de protecției împotriva Covid-19

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat cetățenii să facă testul screening rapid Covid-19 la primele simptome de boală.

„Chiar dacă nu are o acuratețe de 100%, faceți testul screening rapid Covid-19 și consultați un medic. Testele sunt realizate gratuit în instituțiile de medicină primară și unitățile de primiri urgente ale spitalelor. Chiar dacă carantina este anulată, recomandăm bolnavilor să evite contactul cu persoanele în vârstă, imunocompromise și cu boli cronice, care sunt mult mai vulnerabile”, a afirmat Ala Nemerenco.

Măsurile sunt recomandate în special cât persistă febra și este prezentă simptomatica virală pronunțată.

purtarea măști chirurgicale strat extra

Măști de protecție/Sursa foto: arhova evz.ro

Pentru cei care călătoresc, autoritățile recomandă să poarte măști în spații închise și aglomerate. Totodată, este important să fie păstrată distanța și să fie spălate mâinile cât mai frecvent cu săpun sau dezinfectate cu soluții pe bază de alcool.