Creștere alarmantă a consumului de cocaină. Ce arată probele de la stațiile de epurare

Sursa Foto- Dreamstime

Consumul crescut de droguri în România se vede în apele reziduale.Agenția Antidrog a luat probe de la stația de epurare și a descoperit cocaină, ecstasy și ketamină ,valori similare cu cele din marilele orașe  europene. Studiul a fost realizat în 88 de orașe din Europa.

Cea mai mare cantitate de reziduuri a fost în cazul cocainei, urmată de ecstasy. Media reziduurilor, în cazul cocainei, a fost de 183mg la 1.000 de locuitori, față de media UE: 285mg, iar în cazul MDMA sau Ecstasy: 18 mg la o mie de locuitori, față de media europeană: 21mg, deci, valori destul de similare, se menționează în raportul Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și a Dependenței de Droguri. 

În ceea ce privește  testee din apele uzate din România, probele prelevate de la Stația de Epurare Glina au fost trimise la un laborator din Anvers, Belgia. Astfel, au fost analizate cantitățile de reziduuri din apele uzate, în ceea ce privește mai multe tipuri de substanțe ilegale. Rezultatele au arătat că în weekend cele mai folosite substanțe la nivelul municipiului București sunt cocaina și ecstasy.

Cocaina, consumată cu precădere în weekend. Ce au arătat testele de laborator

Sursa Foto- Dreamstime

Conform sursei citate, media reziduurilor, în cazul cocainei, a fost de 183mg la 1.000 de locuitori, față de media UE: 285mg, iar în cazul MDMA sau Ecstasy: 18 mg la o mie de locuitori, față de media europeană: 21mg,  valori apropiate ale consumului celor două droguri.

Canabisul, cel mai consumat drog din România

Sursă foto: captură video

Cel mai consumat drog este canabisul. Analiza apelor reziduale nu a urmărit existența urmelor de canabis, folosirea acestui tip de drog fiind  aprobată,  în anumite țări europene, în cantități mici, „în scop recreațional”.

Recent, a fost inaugurat  Centrul pentru minorii dependenţi de droguri. Acesta funcționează la Spitalul de Psihiatrie din Câmpina. În această unitate, copiii și adolescenții  primesc  gratuit de tratament pe termen lung și de cazare, iar părinții vor fi consiliați psihologic, anunță reprezentanții Asociației „Zi de Bine”. Adolescenții care vor fi internați în această unitate medicală vor putea să-și continue studiile.