Evenimentul Zilei > Social > Staţia de epurare a apelor uzate de la Glina a fost inaugurată pe jumătate
Staţia de epurare a apelor uzate de la Glina a fost inaugurată pe jumătate

Staţia de epurare a apelor uzate de la Glina a fost inaugurată pe jumătate

Începută în anii '80, Staţia de Epurare a Apelor Uzate Bucureşti - Glina a fost inaugurată astăzi.Staţia nu este finalizată, a fost terminată doar prima fază, astfel că doar 50% din apele uzate pot fi epurate.

UPDATE. Ambasadori, cântăreţi, Ion Iliescu şi alte personalităţi au participat astăzi la inaugurarea staţiei de epurare a apelor uzate Glina. Deocamdată se epurează doar 50% din ape, nămolul nu se incinerează, este depozitat în continuare la groapa de gunoi, câte 40 de tone pe zi. Autorităţile speră ca, până în 2015, să fie finalizată şi etapa a doua.  
Zeci de ani, toată apa de la robinetele bucureştenilor şi cea provenită din industrie a ajuns în Dâmboviţa fără să treacă printr-un filtru. Detergenţi, dejecţii, mizerie, totul ajunge în cursurile de apă din jurul Bucureştiului.
Dâmboviţa este murdară, miroase, iar fundul apei nu se vede din cauza mizeriei.
Motivul: fiecare locuinţă din Bucureşti produce zilnic zeci de litri de apă menajeră, iar conductele reţelei de canalizare se varsă într-un adevărat râu subteran, lung de 18 kilometri.
După închiderea marilor uzine din Capitală, debitul apei din sistemul de canalizare s-a redus aproape la jumătate faţă de anul 1989, astfel că evacuarea dejecţiior s-a produs tot mai greu. Aşa că, în subteran s-au format zeci de insule din mâl, cârpe, tampoane şi alte deşeuri, chiar prezervative.
Apa Nova, compania care gestionează sistemul de apă care ajunge în casele bucureştenilor, a angajat o firmă pentru a stabili ce se află în canalele care preiau apa uzată.  Specialiştii au găsit şi o soluţie pentru curăţarea canalelor: pomparea din Lacul Morii a mai multor jeturi de apă sub presiune. După aceea, în tunele se vor monta valve care vor putea închide complet anumiţe porţiuni din canale.
Municipalitatea dă vina pe Revoluţie
În anii ’80 a început construcţia Staţiei de Epurare care nu a fost finalizată din cauza evenimentelor din 1989, susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei, adică din cauza Revoluţiei.
În anul 2002, reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Ministerului Mediului din România au hotărât ca prioritate numărul 1 pentru combaterea poluării şi refacerea mediului înconjurator să fie construcţia unei staţii de epurare a apelor uzate pentru Bucureşti. În acest sens, în anul 2004, s-a semnat Memorandumul de Finanţare între Comisia Europeană şi Guvernul României prin care s-au alocat fondurile nerambursabile
Şi pentru că Municipalitatea nu are bani ca să achite împrumutul luat pentru a construi Staţia, fiecare bucureştean va plăti o taxă de ape uzate, 10 bani pe lună, până când lucrarea va fi achitată.
Reabilitarea staţiei de epurare a costa aproximativ 108 milioane de euro şi a fost finanţată din surse multiple: 9,93% dintr-un împrumut contractat cu BEI, 11,97% dintr-un împrumut contractat cu BERD, 3,48% de la bugetul de stat şi 54,62% din fonduri ISPA.
Vezi ce dezastru au lăsat în urmă apele uzate ale Capitalei:
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="633" height="340" id="player_mediadirect"><param name="movie" value="http://static.mediadirect.ro/mediacenter-click/player.swf"><param name="allowfullscreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="menu" value="false"><param name="loop" value="false"><param name="quality" value="high"><param name="bgcolor" value="#000000"><param name="scale" value="noscale"><param name="wmode" value="direct"><param name="salign" value="tl"><param name="flashVars" value="app=FlUZRgIIABEO&url=CgAQPBMINhEJChcGSxQBEQ==&startPic=BREQGVtLRgQMBxECSwcFCAcCXBcMWwAAAAAASwoTFRcBHwxLXVlVWVwPExM=&str=ABVQUwcNBR86ABUDBAgMPhQIFQwNFVtIVFBPVF9cCBNA"><embed type="application/x-shockwave-flash"    id="player_mediadirect" src="http://static.mediadirect.ro/mediacenter-click/player.swf"    menu="false" play="true" loop="false" quality="high" bgcolor="#000000" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" scale = "noscale" wmode = "direct"    width="633" height="340" flashVars="app=FlUZRgIIABEO&url=CgAQPBMINhEJChcGSxQBEQ==&startPic=BREQGVtLRgQMBxECSwcFCAcCXBcMWwAAAAAASwoTFRcBHwxLXVlVWVwPExM=&str=ABVQUwcNBR86ABUDBAgMPhQIFQwNFVtIVFBPVF9cCBNA" salign="tl"/></object>