Vârsta de pensionare ar putea creşte. Treptat, se va ajunge la plafonul de 65 de ani în sistemul public. Acum, poliţiştii şi militarii pot ieşi la pensie chiar şi la 45 de ani.
Cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, limita de vârstă pentru pensionare în 2022 este de 65 de ani în cazul bărbaților și de 63 de ani în cazul femeilor.
Mai exact, în lunile septembrie-octombrie, vârsta standard de pensionare în cazul femeilor va fi 61 de ani și 11 luni, iar începând din 2023 va fi 62 de ani, potrivit Ministerului Muncii.
În momentul de față, toate pensiile, inclusiv cea pentru limita de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar cel complet este de 35 de ani.
Cum se calculează pensia în 2022
Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, potrivit cpmb.ro.
Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie
Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N) : N, unde N înseamnă numărul de ani ai stagiului complet.
Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:
Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12
Punctajul lunar se calculează prin raportarea salariului brut lunar la câştigul salarial mediu brut din luna respetivă.
Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar : Câştig salarial mediu brut lunar
Marius Budăi respinge ideea creșterii vârstei de pensionare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, respinge ideea creşterii vârstei de pensionare în România, considerând că, înainte de a creşte această vârstă, e nevoie să crească speranţa de viaţă sănătoasă a populaţiei. El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.
„Eu am spus foarte clar că nu susţin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul şi cu totul alte priorităţi şi anume să creştem speranţa de viaţă întâi şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Pentru că în România acum e 59 de ani şi şase sau opt luni speranţa de viaţă sănătoasă şi 70 de ani şi şase luni speranţa de viaţă la bărbaţi. Păi se discuta de creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face aşa ceva”, a afirmat Marius Budăi sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.
În ceea ce priveşte vârsta de pensionare a femeilor, acesta a explicat că o decizie a CCR dă femeilor posibilitatea de a lucra până la 65 de ani, dacă ele decid astfel, el precizând că nu susţine introducerea obligativităţii în acest sens.