Românii care doresc să se pensioneze mai târziu ar putea să rămână angajați până la 70 de ani. Unii pensionari vor fi nevoiți să aleagă între pensie și salariu. Proiectul de lege a fost discutat în această marți.
Românii care vor dori să se pensioneze mai târziu ar putea să rămână angajați până la 70 de ani. Pensionarii care lucrează la stat prin diferite forme de colaborare vor fi nevoiți să aleagă salariul sau pensia.
60.000 oameni beneficiază de ambele venituri, iar liberalii vor ca pensionarii să aleagă între pensie și salariu. Proiectul de lege trimis de vechiul guvern PNL în Parlament a fost din nou discutat marți în ședința coaliției de guvernare.
Pensionarii nu se vor mai putea angaja într-o instituție publică, o regie autonomă sau o companie de stat. Autoritățile nu vor să mai accepte persoanele vârstnice care primesc pensie și salariu. Este una dintre prevederile proiectului de lege adoptat deja de Senat, care urmează să fie discutat de deputați. În ședință internă, liberalii au cerut ca românii să aibă şi posibilitatea să aleagă dacă rămân la muncă până la 70 de ani.
”Nu ne-am schimbat opinia de atunci și până acum. Având în vedere că, în acest moment, se discută reforma pensiilor, reforma salariilor, multe dintre aceste proiecte de lege ar trebui: ori să le aprobăm mai repede și întră în vigoare, ori le înglobăm în noua reformă de pensii și salarizare”, a declarat Florin Cîțu, președinte PNL.
Ce se întâmplă cu pensionarii?
Profesorii, medicii, asistenţii maternali, actorii şi cei care lucrează pe drepturi de autor sunt singurele excepții. Vor putea beneficia de salariu și de pensie. O altă categorie de privilegiaţi sunt politicienii, printre care și premierul Nicolae Ciucă. Acesta a trecut în rezervă în 2019 şi are o pensie de aproximativ 18 mii de lei lunar, dar are și salariu.
”O să mă uit și eu pe proiectul de lege. Haideți să vedem care e impactul, să nu mai dăm legi și să luăm decizii fără să vedem întregul context”, a transmis Marcel Ciolacu, președinte PSD.
Social-democrații au propus creșterea a pensiilor cu până la 11%, dar ar presupune o renegociere a Planului de Redresare și Reziliență, care ne impune un nivel maxim de 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii.