Prețul petrolului continuă să crească. Domeniul cu cea mai mare cerere
- Ramona Rotaru
- 5 septembrie 2023, 09:48
Prețul petrolului își menține perspectivele de creștere. Un consultant în domeniu spune că va fi înregistrată o creștere semnificativă a cererii în domeniul aviatic. Contractele au crescut deja cu aproape un sfert de la sfârșitul lunii iunie, pe fondul reducerilor Arabiei Saudite, Rusiei și a altor țări producătoare.
Prețul petrolului își va menține perspectivele de creștere, pe fondul unei explozii a călătoriilor înregistrate în China. Un alt factor care afectează creșterea prețului este oferta limitată din partea OPEC+.
Gary Ross, un consultant veteran în domeniul petrolului devenit manager de fonduri speculative la Black Gold Investors LLC, vorbește despre creșterea petrolului. Consultatul spune că zborurile interne din China au revenit deja la 110% din nivelurile înregistrate înaintea pandemiei. În ceea ce privește călătoria rutieră pe distanțe lungi, cele mai dominante sunt mașinile pe benzină.
„Va exista o creştere mare a cererii de combustibil pentru avioane, probabil de aproximativ 500.000 de barili pe zi numai în China”, a spus Gary Ross într-un interviu acordat luni în cadrul APPEC de S&P Global Commodity Insights în Singapore, citat de Mediafax.
Prețul petrolului va crește. Ar putea ajunge la 100 de dolari
Ross spune că de la începutul lunii iulie și până în prezent, contractele futures ale petrolului Brent au crescut deja cu aproape un sfert. Aceste creșteri au fost cauzate de reducerile producției de combustibil din Arabia Saudită, Rusia și alte țări producătoare.
Pieţele financiare mai largi apreciază că riscul de recesiune în economii cheie precum SUA este mai mic, spune consultantul în domeniu petrolier.
Experții estimează că, până la sfârșitul anului, prețul petrolului ar putea fi cuprins între 90 și 100 de dolari. Vineri, acesta s-a situat puțin sub 89 de dolari.
Cea mai mare cerere de petrol a fost înregistrată în domeniul aviației. În ultimul trimetru din 2022, zborurile interne chinezeşti au fost la aproximativ 75% - 80% din nivelurile înregistrate în 2019, în pandemie. În primele luni din 2023, acestea au ajuns deja la 110%. Zborurile internaţionale şi-au revenit de la niveluri foarte scăzute la aproximativ 75%, potrivit lui Ross.
În China a crescut și numărul călătoriilor rutiere. Numărul mașinilor electrice a crescut însă, atunci când vine vorba despre o călătorie lungă, șoferii aleg să folosească vehicule cu motoare tradiționale. Analistul susţine că cererea de combustibil a Chinei este departe de a atinge vârful.