Creste pretul lui Dracula?

Creste pretul lui Dracula?

Dominic de Habsburg si-a retras oferta de vanzare pe care o facuse Consiliului Judetean Brasov.

Castelul Bran nu va mai fi vandut Consiliului Judetean Brasov. Printr-un fax trimis institutiei brasovene, Dominic de Habsburg, actualul proprietar al castelului, a anuntat ieri ca isi retrage oferta de vanzare a domeniului Bran pe motiv ca "nu a fost acceptata in termenul de 30 de zile prevazut in cuprinsul acesteia".

Mai mult, Corin Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania, a anuntat: "Am primit mai multe oferte pe care le analizam in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in functie de interesele potentialilor cumparatori vizavi de viitorul castelului. Avem oferte mai mari de 60 de milioane de euro".

In replica, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, sustinatorul ideii de cumparare a Castelului Bran, spune ca are informatii potrivit carora domeniul Bran "este ca si vandut unei firme de peste Ocean".

Trei din patru brasoveni sunt pentru

Oferta de vanzare facuta consiliului judetean de catre urmasii Principesei Ileana a fost primita pe 7 decembrie, ceea ce inseamna ca termenul a expirat de mai bine de doua saptamani.

Intre timp, a aparut si un plan de afaceri ce prevedea achizitionarea castelului intr-un sistem de leasing imobiliar, plan realizat de firma Solon Consulting a lui Nicolae Ivan, fost presedinte al Fondului Proprietatea si coleg de afaceri cu o parte dintre asociatii casei de avocatura care il reprezinta pe Dominic de Habsburg.

Pentru a afla daca brasovenii sunt de acord cu achizitionarea Castelului Bran, conducerea CJ comandase in urma cu doua saptamani un sondaj de opinie. 74% dintre cei intervievati s-au pro-nuntat in favoarea achizitionarii castelului.

Domeniul e "ca si vandut"

Aristotel Cancescu considera ca o mare parte din vina o poarta ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. "Regret ca ministrul culturii este paralel cu economia de piata. In fapt, el a general acest scandal prin atitudinea sa negativa, prin declaratiile ca nu merita banii, ca nu a fost intrebat el mai intai. Pentru a i se solicita exercitarea dreptului de preemptiune, trebuie ca proprietarul sa gaseasca, mai intai, un cumparator. Abia apoi i se va cere si ministerului sa-si exercite dreptul de preemptiune".

Cancescu a precizat ca are informatii ca domeniul este "ca si vandut". "Exista o firma de peste Ocean cu care s-a negociat, la o valoare mult mai mare. Discutiile au inceput de la 100 de milioane de euro si cred ca s-au inteles undeva in jurul acestei sume. Ba chiar au si dat un acont".

"Nu pleaca nimeni cu Branul in spate!"

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, spune insa ca vanzarea in aceste conditii nu ar fi legala: "Daca domeniul Bran a fost cumva vandut, ceea ce nu cred ca e adevarat, ministerul va actiona familia Habsburg in judecata. Prin efectul Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, daca nu s-a manifestat dreptul de preemptiune al statului, vanzarea poate fi declarata nula. Si chiar daca s-ar vinde castelul, nu e nicio problema pana la urma, ca nu pleaca nimeni cu el in spate. Pe mine ma intereseaza sa ramana in circuitul muzeal, turistic, si sa fie bine intretinut".

BAN PE BAN

Cifrele castelului

> Incasari pe 2006 - 1,3 milioane euro/an > Pret bilet - 3 euro > Alte venituri - 30.000 euro/an (banii aruncati de turisti in fantana) > Plata utilitati - 100.000 euro/an > Cheltuieli personal, intretinere si restaurare -400.000 euro/an > Taxe si impozite locale (aplicabile doar daca i se schimba destinatia de muzeu) 10.000 euro/an > Turisti in 2006 - 385.000 (peste 60% romani)

Ne puteți urmări și pe Google News