Fermierii deținători de oi din regiunea Tirolului de Sud s-au gândit să își protejeze animalele domestice cu gulere electrice împotriva atacurilor lupilor. Dacă un lup încearcă să muște oaia, atunci gulerul va emite un șoc electric, echivalentul puterii unui gard electric, explică inventatorul dispozitivului, Michael Eder.
Gulerul pentru protejarea oilor este confecționat din pânză, prin interiorul căreia trece curent electric. Dispozitivul este prevăzut cu o baterie reîncărcabilă pentru menținerea circuitelor.
Guler electric pentru oi, împotriva atacurilor lupilor
„Dacă există un atac, indiferent de prădător, se declanșează un șoc electric. Vrem să-l facem pe lup să asocieze bunul gust al oilor cu o experiență foarte proastă”, spune Michael Eder din Lienz, inventatorul aparatului.
Această invenție urmează să fie testată la Lavant, în Tirolul de Est, acolo unde, în ultimii ani, tot mai multe oi au fost ucise de lupii prădători. Cu ajutorul acestui guler electric, crescătorii vor să-și protejeze animalele în mod eficient, spune fermierul Hans Hanser: „Acum există perspectiva de a practica o anumită protecție a turmei cu gulerul, printre altele”.
Când ar putea fi scos pe piață un astfel de guler electric
Dispozitivul este creat de firma Micado din Oberlienz, care a preluat invenția lui Michael Eder, directorul tehnic al companiei, Andreas Dorer, recunoscând că se confruntă cu provocări în ce privește sustenabilitatea gulerului electric. „Pe de o parte, gulerul trebuie să fie rezistent la intemperii, pe de altă parte, trebuie să reziste tot sezonul”, spune Andreas Dorer.
Inventatorul Michael Eder dă asigurări că oile nu s-ar putea electrocuta cu gulerul electric, adăugând că șocul nu afectează persoanele care vin in contact cu animalele. Iar dacă apare un șoc electric, durerea va fi un suportabilă, spune acesta. Pe timpul verii, folosirea în mod practic a dispozitivului va fi realizată sub supravegherea unui grup de lucru de la HAK Lienz, iar dacă totul decurge cum trebuie, gulerul electric ar urma să fie disponibil pe scară largă din anul 2023, conform Ziarul Românesc.
Piele „vie” pentru roboți. Linia dintre om și mașină, estompată de noua invenție
Deși sună științifico-fantastic, într-un studiu publicat recent în revista Matter, cercetătorii au descris modul în care au dezvoltat țesut de piele pentru roboți care arată și se mișcă la fel ca al oamenilor. „Am arătat că țesutul viu al pielii poate fi folosit ca material de acoperire pentru roboți”, a declarat Shoji Takeuchi, inginer la Universitatea din Tokyo și autorul principal al studiului, pentru Insider. „Acest rezultat are potențialul de a face roboții să arate asemănător oamenilor”.
Pentru a crea pielea, echipa a scufundat mai întâi un deget robotic într-un cilindru plin cu o soluție de colagen și fibroblaste – două componente principale care alcătuiesc pielea, cel mai mare organ al corpului uman. Utilizarea celulelor vii dă roboților și funcțiile biologice ale pielii, cum ar fi capacitatea sa de a se auto-repara și de a respinge apa.
Potrivit lui Takeuchi, „pielea” are o grosime de 1,5 mm și este făcută numai din epidermă și dermă – cele două straturi superioare ale pielii din corpul uman. „Nu arată perfect ca pielea”, a spus Takeuchi, adăugând că îi lipsesc unele caracteristici avansate ale pielii, cum ar fi neuronii senzoriali, foliculii de păr, unghiile și glandele sudoripare.