Cresc TENSIUNILE în CRIMEEA. Germania și Rusia fac apel la calm
- Simona Stupar
- 16 august 2016, 13:43
Diplomați de top din Germania și Rusia au discutat despre conflictul din estul Ucrainei în lumina creșterii tensiunilor legate de peninsula Crimeea. Cele două părți au cerut reținere, în contextul temerilor că regiunea ar putea fi destabilizată și mai mult.
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a vorbit, ieri, despre îngrijorările legate de situația din Crimeea, după ce Moscova a susținut că Ucraina ar fi avut, recent, incursiuni armate în regiune.
„În ultimele zile s-a produs o creștere a tensiunii legate de Crimeea, care ne îngrijorează”, a spus Steinmeier, într-o conferință de presă cu omologul său rus, Sergehi Lavrov, în orașul Ekaterinburg. „Principala îngrijorare este ca lucrurile să nu scape de sub control. Cerem tuturor să desescaladeze situația”, a spus el.
Lavrov a făcut aceleași declarații ca omologul german și a cerut „reținere”. „Pentru moment principalul obiectiv este să nu ne lăsăm pradă emoțiilor, să nu apelăm la acțiuni extrem, dar să încercăm să stabilizăm situația, cu reținere și concentrare”, a spus el, adăugîând că Moscova va lua, totuți, „măsuri comprehensive pentru a se asigura că orice încercare de a intra pe teritoriul nostru este curmată din fașă”.
Moscova are dovezi care să-i susțină acuzațiile - negate vehement de Kiev - care arată că forțele ruse au demascat „un atac terorist pus la cale în Crimeea de serviciile secrete ucrainene”, un ofițer și un soldat murind în timpul confruntărilor.
Președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că folosește „tactici teroriste” pentru a încerca să provoace un nou conflict în regiune, după ce Moscova a anexat Crimmea, în 2014, în urma unui referendum controversat în rândul cetățenilor din peninsulă.
Tensiunile sunt mari între Rusia și Ucraina, având în vedere și războiul separatist din estul Ucrainei, din ultimii doi, transformat într-un conflict înghețat.
Steinmeier șiLavrov au susținut că acordul de la Minsk trebuie să rămână în centrul procesului de pace din regiune, deși Rusia și Ucraina se acuză reciproc de faptul că nu și-au onorat obligațiile din angajament.
Acordul de la Minsk a fost încheiat de liderii din Ucraina, Rusia, Franța și Germania, în capitala belarusă, în februarie 2015. Aproape 9.500 de oameni au murit de când rebelii pro-Moscova au început insurgența contra guvernului de la Kiev, în aprilie 2014.