Guvernul Republicii Moldova a aprobat majorarea tarifelor pentru serviciile medicale și introducerea unor tarife noi, acoperite de polița medicală. Afecate vor fi persoanele care nu au asigurare medicală.
Tarifele pentru serviciile medicale în Republica Moldova au fost majorate pentru a spori accesul pacienților la metode moderne de diagnostic și tratament, au explica reprezentanții Ministerului Sănătății.
”O bună parte din tarifele pentru serviciile medicale nu reflectă cheltuielile reale suportate de prestatorii publici de servicii medicale și nu au fost revizuite încă din anul 2011. Recalcularea tarifelor este necesară pentru implementarea metodelor avansate de diagnostic și tratament, prin intermediul utilajelor medicale performante, care implică utilizarea unor consumabile costisitoare.
Noile tarife nu vor avea impact asupra persoanelor asigurate și vizează, în special, relațiile contractuale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu instituțiile medicale. În total, în Republica Moldova, de asigurare medicală beneficiază circa 2,5 milioane de cetățeni”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Creșterea salariilor personalului medical
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că tarifele pentru serviciile medicale, stabilite în Catalogul tarifelor unice, nu au fost actualizate de 13 ani și nu reflectă costurile reale ale instituțiilor medicale. Necesitatea ajustării tarifelor a apărut din cauza creșterii prețurilor la consumabile, reagenți/reactivi de laborator, a produselor diagnostice, și a cheltuielilor de întreținere.
Recalcularea tarifelor a fost motivată și de majorarea salariilor personalului medical în perioada anilor 2011-2023. Salariul mediu pe țară a personalului medical a crescut de la 2.573 lei în 2011 la 11.250 de lei în anul 2023. În cazul medicilor, salariul a crescut de la 3.970, la 17.700 de lei.
Potrivit modificărilor, cea mai mare creștere se observă la 26 de tarife din cele peste 5.500 incluse în Catalog. Dintre acestea, doar trei tarife au fost majorate de patru și nouă ori, în timp ce 23 de tarife au avut o creștere de la unu până la două ori.
Tarifele pentru serviciile medicale
Dacă acum o operație de amigdalectomie costă 70 de lei, după majorare aceasta va costa peste 1.100 de lei. O operație de ureteroscopie (URS) flexibilă (procedura de extracție a pietrelor la rinichi) va costa aproape 30.000 de lei, față de peste 2.300, costul actual. Tariful la examenul parazitologic al urinei a crescut de la 9 la 166 de lei.
Majorarea prețurilor pentru serviciile medicale nu va afecta persoanele asigurate medical. Vor achita mai mult pacienții neasigurați. Până la data de 31 martie, polița medicală poate fi achiziționată la un preț redus, iar după această dată, costul acesteia va depăși suma de 12 mii de lei. Prețul poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală rămâne neschimbat în anul 2024 și constituie 12 636 de lei.