Explozia prețului la energia electrică i-a „curentat” pe români. Există, însă și soluții de a scăpa de plata unor facturi uriașe. Cea mai simplă metodă pentru a evita surprizele neplăcute este citirea şi transmiterea indexului.
Foarte mulţi români uită să trimită indexul lunar şi se trezesc cu facturi uriaşe la energia electrică. Este important de reţinut faptul că dacă nu trimiteţi indexul periodic, se va emite o factură în baza unui consum estimat. La un interval de şase luni, un angajat al distribuitorului de energie electrică vine şi citeşte contorul, emițând o factură de regularizare.
Mai este posibil ca citirea efectivă să se facă la un an sau chiar mai mult, fie din vina firmei de distribuție, fie din vina clientului, care nu a fost de găsit să permită oamenilor distribuitorului accesul în casă atunci când aceștia au venit să citească contorul.
În factura pe care o primiți este trecută și „Perioadă transmitere index”, unde vedeți și un număr de telefon. Astfel, aveți un număr de zile la dispoziție, în fiecare lună, în care să mergeți să citiți contorul – pur și simplu copiați cifrele de pe ecran, apoi sunați la numărul din factură și transmiteți numărul de pe contor.
Care sunt soluțiile pe care le au românii dacă primesc facturi aberante
– Contactăm furnizorul și solicităm o cerere de verificare a contorului, fizic, telefonic sau online, de pe contul de client.
– Dacă nu suntem mulțumiți de răspunsul prestatorului, sau dacă acesta depășește termenul legal de răspuns, ne putem adresa ANRE, prin completarea unei petiții online. ANRE va cere o dovadă că, înainte de a adresa plângerea, reclamantul s-a adresat înainte prestatorului de care este nemulțumit. Termenul de soluționare al ANRE este 30 de zile.
– Putem depune și o reclamație la ANPC, care trebuie să fie însoțită de documente probatorii. Ca și ANRE, ANPC are la dispoziție 30 de zile să comunice un răspuns, potrivit România TV.
Deocamdată, piața concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții.
Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.