Crenvurştii cresc riscul de cancer al intestinelor
- Alexandra Postelnicu
- 22 august 2012, 11:53
Dacă ai obiceiul să consumi crenvurşti sau hotdog din lipsă de timp sau pur şi simplu din plăcerea gustului, ar trebui să te gândeşti de două ori, cu atât mai mult cu cât mulţi părinţi folosesc acest aliment drept o opţiune pentru micul dejun sau masa de seară a copiilor.
Este bine să te întrebi ce ingrediente au fost folosite la prepararea lui. Când vei afla răspunsul, mai mult ca sigur vei opta şi pentru alte opţiuni mai sănătoase pentru masa familiei tale, oricât de puţin timp ai avea la dispoziţie. Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul nu este deloc benefic sănătăţii. Fiind un aliment procesat, el creşte riscul de cancer al intestinelor şi, fiind un aliment puternic acid ca orice carne procesată, produce deranjamente în buna funcţionare a apăratului digestiv. Efectele nu se văd pe loc, ci în timp. Chiar dacă fiecare ingredient în parte nu sperie foarte mult, combinaţia lor duce la un aliment nu foarte sănătos. De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi. Î nsă unele varietăţi de hot dog conţin foarte puţină carne. În schimb, conţin până la 64% carne recuperată mecanic (pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă). Carnea rezultată din acest proces este de zece ori mai ieftină decât cea obişnuită. Nitritul de sodiu este adăugat pentru a împiedica schimbarea culorii hot dog-ului, însă se crede că determină creşterea riscului de cancer. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi (echivalentul unui hot dog şi jumătate) au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnăvi de cancer. În 2006, cercetătorii au comparat datele a peste 60 de studii şi au descoperit că nitriţii sunt asociaţi unui risc crescut de cancer la stomac.