Creditul Fata Morgana! Doar cinci „prime mașini” acordate, la două luni de la lansare

Creditul Fata Morgana! Doar cinci „prime mașini” acordate, la două luni de la lansare

Băncile nu par interesate de programul lansat de Guvern pentru cei care vor să își cumpere prima mașină, iar rezultatele primelor două luni de creditare sunt foarte slabe

Alpha Bank a anunțat acum circa o lună că a acordat primul credit „Prima Mașină”, la aproape o lună de la lansare, iar zilele următoare Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMMuri (FNGCIMM) a comunicat că emisese deja primele garanții, respectiv 4. Creditele au fost acordate de CEC Bank și Alpha Bank. S-a creat astfel impresia că programul începuse să funcționeze. În prezent, la o lună după, numărul garanțiilor emise a urcat la ...5, valoarea medie a creditului acordat de bănci fiind de 43.149,4 lei, potrivit FNGCIMM. Lipsa de promovare poate fi unul dintre motivele pentru care creditul, cu o dobândă de circa 5%, în lei, este atât de nepopular. Făcând o scurtă incursiune pe site-urile băncilor am observat că oferta privind creditul nu se regăsește nicăieri, în cele mai multe cazuri. Întrebate despre program, băncile comunică însă că nu există cerere pentru produs.

Unele bănci nici nu au lansat oferta

Am încercat să vedem care sunt caracterisiticile creditelor din program, mergând pe calea pe care ar urma-o un client obișnuit. De la telverde BCR am afat că banca nu are încă un împrumut „Prima mașină”. Alternativa pe care o propune operatorul telefonic clientului este să apeleze la un împrumut de nevoi personale, care este însă mai scump. Urmând aceeași cale, am aflat și de la Banca Transilvania că „oferta privind creditul nu a fost finalizată”, respectiv că banca nu are încă un produs pentru acest credit. BRD a stabilit deja detaliile creditului, care are o dobândă egală cu Robor la șase luni la care se adaugă o marjă de 3%, în total 4,6% pe an. Cu toate astea, banca nu poate spune câte credite s-au acordat prin intermediul programului. Oficialii Intesa Sanpaolo ne-au comunicat că banca a intrat printre ultimele în acest program. Banca nu a definitivat încă produsul. Pe portalurile de specialitate sunt promovate doar ofertele de creditare ale celor două bănci care au acordat deja credite: CEC Bank și Alpha Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de lansarea programului, au existat multe speculații că acesta este dezavantajos pentru bănci, deoarece promovează credite cu dobândă redusă, iar riscul asociat este ridicat, dat fiind că principalii clienți pe credite vor fi tinerii care nu au avut până acum o mașină, respectiv categoria de vârstă 18 și 25 de ani, una dintre cele mai riscante, pentru bănci.

Caracteristicile programului

Programul este destinat celor care nu au deținut până acum o mașină. Avansul creditului este de 5% pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și de 10% pentru cei care depășesc această vârstă. Statul garantează 50% din valoarea creditului. Prețul mașinii poate fi de maximum 50.000 de lei. Băncile și IFN-urile înscrise în programul guvernamental sunt: BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing România IFN, Porsche Bank România, CREDITCOOP, IFN Comsig Leasing S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN S.A., Banca Românească, Banca Transilvania și Intesa SanPaolo Bank.

Ce mașini pot fi achiziționate

Cei care doresc să-și cumpere prin Prima Mașina, la un preț de circa 50.000 de lei, au o ofertă destul de bogată în piață. Un model interesant, pe lângă marca autohtonă, îl găsiți la Volkswagen: up! cu prețuri ce pornesc de la 9.000 de euro. Dacă vreți să rămâneți tot în cadrul grupului german, mai puteți alege de la Skoda două modele (Citigo de la 8.300 euro și Fabia de la 10.400 euro). În rest, puteți găsi modele în această marjă de preț de la branduri ca Renault, Suzuki, Chevrolet, Toyota, Citroen, Kia și Fiat.