Credit Suisse a fost salvată de la un faliment sigur. Ministrul elvețian de Finanțe a vorbit pentru prima dată despre acest scenariu sumbru

Sursa foto: Arhiva EvZ

A doua bancă ca mărime din Elveția a fost ajutată pe două planuri de autoritățile federale. Primul a constat într-un acord e împrumut rapid de 50 de miliare de euro. Al doilea plan se referă la fuziune cu gigantul elvețian UBS Group.

Credit Suisse, banca elvețiană salvată de la faliment, prin pomparea unor fonduri enorme, a apelat la Banca Națională a Elveției pentru ”a trage o sumă mare de mai multe miliarde”, la finalul săptămânii trecute pentru a-și asigura lichiditățile.

Declarația a fost făcută de ministru de Finanțe al Elveției, Karin Keller-Sutter, la postul elvețian de televiziune SRF.

”La sfârșitul săptămânii trecute, o sumă mare de mai multe miliarde a fost retrasă de Credit Suisse pentru protecția lichidităților”, a declarat Keller-Sutter.

Elveția a fost de acord pentru un împrumut de urgență

Banca elvețiană Credit Suisse a anunțat în urmă cu câteva zile că intenționează să împrumute până la 50 de miliarde de franci elvețieni de la banca centrală a țării pentru a-și spori lichiditățile.

Ministrul a mai spus că acest lucru s-a datorat faptului că oamenii au au continuat să își golească conturile, dar și pentru că celelalte bănci partenere cer garanții atunci când fac afaceri cu banca.

Keller-Sutter a mai spus că ”este de presupus” că cifra a depășit 50 de miliarde de franci elvețieni (54,35 miliarde de dolari), dar a precizat că Banca Națională a Elveției deține cifra exactă.

”Lucrul important este că situația s-a stabilizat”, a mai spus ministrul de Finanțe, Sutter.

S-au dispus măsuri de supraveghere a Credit Suisse

Consiliul Federal, BNS și Autoritatea pentru Piețe Financiare (Finma) au fost de acord că o restructurare sau un faliment al Credit Suisse, cu separarea activității elvețiene, ar fi declanșat probabil o criză financiară internațională.

Cu toate acestea, în momentul în care s-a luat decizia de ajutorare, nu s-a exercitat nicio presiune din străinătate asupra Elveției.

”Nimeni nu ne-a împins într-o anumită direcție”, a spus Keller-Sutter.

Politiciana FDP s-a apărat, de asemenea, de acuzația că statul ar fi intervenit mult prea târziu în cazul Credit Suisse. În cea de-a doua zi în care a fost ministru de finanțe, scenariile de urgență fuseseră deja discutate.

”Planificarea este un lucru. Dar punerea lor în practică sub presiunea timpului a fost un test de stres uriaș pentru toți cei implicați. Și nu cunoști circumstanțele concrete decât atunci când vine momentul. A pune în pericol preluarea negociată cu noi condiții și a o întrerupe în acest stadiu ar fi extrem de riscant”, a mai spus ministrul elvețian de Finanțe, scriu cei de la tagesanzeiger.ch.