Evenimentul Zilei > Actualitate > Craterul MISTERIOS din Siberia, prima expediţie. IMAGINI din interior
Craterul MISTERIOS din Siberia, prima expediţie. IMAGINI din interior

Craterul MISTERIOS din Siberia, prima expediţie. IMAGINI din interior

O echipă de cercetători au început o misiune în interioul unuia dintre craterele formate în urmă cu câteva luni în Peninsula Yamal din nordul Siberiei. Scopul expediției este acela de a afla care sunt cauzele care au dus la apariția acestui fenomen, care a rămas încă un mister pentru oamenii de știință.

O primă ipoteză legată de aceste cratere este aceea că ar fi fost provocate de explozii de gaze naturale. "Craterul reprezintă cel mai probabil rezultatul acumulării unei presiuni excesive sub pământ, din cauza schimbărilor de temperatură din regiune", a declarat Andrei Plekhanov, un reputat cercetător de la Centrul pentru Studii Arctice.

"Principalul element îl reprezintă o eliberare de hidraţi de metan (o substanţă solidă, un amestec de gheaţă şi metan)” a explicat un alt cercetător, Vladimir Pushkarev.

El este și liderul acestei noi misiuni. ”Am reușit să coborâm în crater, iar misiunea s-a desfășurat cu succes. Am folosit echipament de cățărare. Este mai ușor să facem expediția acum, în timpul iernii, când pământul este tare și nu se surpă”, a declarat acesta pentru Siberian Times.

Craterul are 16,5 metri adâncime, iar la baza lui s-a format un lac, care acum este înghețat. Urmăriți în galeria foto o serie de imagini din interiorul lui.