Cozonac tradițional umplut cu nucă și rahat. Cum alegi făina potrivită

Cozonac. Sursa foto: Pixabay

Cozonacul are un loc de cinste pe masa de sărbători și este considerat „regele deserturilor”. De-a lungul anilor, rețeta a fost reinterpretată, însă cea mai gustoasă variantă rămâne cea tradițională. Prepararea acestuia necesită timp și atenție sporită, însă rezultatul final va fi pe placul tuturor membrilor familiei.

Cozonac tradițional umplut cu nucă și rahat

Odinioară, cozonacul, pâinea sau gogoșile erau pregătite cu făina proaspăt măcinată la moară. Astfel, gospodinele nu aveau cum să greșească în prepararea aluatului. În zilele noastre, rafturile supermarketurilor sunt pline de diferite tipuri de făină, însă nu toate te vor ajuta să obții un aluat elastic și pufos.

Multe gospodine aleg să cumpere o variantă pe care scrie „faină pentru cozonac”, fără a verifica tabelul de valori nutriționale. Pe acesta veți găsi detalii precum valoarea energetică, grăsime, glucide, fibre, proteine. Ultima parte este cea de care ar trebui să țineți cont. O făină perfectă pentru aluat are minim 11 grame de proteină.

Mod de preparare

Dacă ai ales făina de calitate și drojdie proaspătă, aluatul de cozonac va fi pe măsura așteptărilor. Pentru  prepararea acestui desert tradițional vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de făină
  • 6 ouă
  • 500 ml lapte cald
  • 2 cuburi de drojdie (50 grame)
  • 200 grame zahăr
  • 100 grame unt topit
  • 100 ml ulei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esență de lămâie
  • esență de rom

Făina se cerne printr-o sită deasă de două sau de trei ori într-un vas mare, iar în mijloc se face o gaură, unde vor fi adăugate ingredientele. Drojdia se pune la înmuiat cu puțin lapte și o lingură de zahăr.

Separat, gălbenușurile se separă de albușuri și se adaugă peste laptele cald. De asemenea, zahărul, esențele și coaja rasă de lămâie se adaugă peste laptelele amestecat cu gălbenușurile.

Cozonac tradițional cu nucă și rahat

Untul topit și uleiul se vor adăuga treptat, în timpul procesului de frământare. De altfel, acest pas este extrem de important și nu este indicat să adaugi o cantitate mare de grăsime din prima. După 45 de minute de frământare, aluatul se acoperă cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie și se lasă la crescut.

Cozonac. Sursa foto: Arhiva EVZ

După 20 de minute, aluatul se mai frământă o dată pentru câteva minute, iar apoi se lasă din nou la crescut. Între timp, albușurile rămase se bat spumă, iar peste ele se adaugă zahărul.

Ulterior, acesta se împarte în patru părți egale. Pe fiecare foaie se pune nuca și rahatul, iar apoi se rulează și se împletește fiecare cozonac. Aceștia se coc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.