Cozonacul este considerat, în tradiția ortodoxă, o pâine îndulcită care simbolizează bogăția și transformarea spirituală. El este popular atât de Crăciun cât și de Paște și reprezintă bucuria sărbătorii. De cele mai multe ori, mirosul și gustul său ne duc în copilărie, în casa bunicii.
Majoritatea rețetelor de cozonac au la bază făină, lapte, ouă, zahăr, unt, drojdie și cacao. Cu toate acestea, fiecare gospodină are propriul secret pentru a obține la final un desert gustos și pufos. Multe femei se feresc de acest preparat, el necesitând o frământare îndelungată. Există însă și rețete mai simple, pe care le pot face și novicii în arta culinară pentru masa de Crăciun.
Cozonac pufos cu nucă și cacao. Ingrediente pentru două bucăți împletite
Pentru aluatul de cozonac ai nevoie de:
- 1 kg de făină tip 000;
- 500 ml lapte;
- 150 g unt topit;
- 300 g zahăr;
- 15 g drojdie uscată;
- 5 gălbenușuri;
- coaja rasă de la o lămâie și o portocală;
- 16 g zahăr vanilat;
- 1 esență de rom;
- o linguriță de sare.
Ingrediente pentru crema de cozonac:
- 200 g de nucă măcinată;
- 5 albușuri;
- 20 g cacao;
- 100 g zahăr.
Mod de preparare. Rețeta pas cu pas
1. Într-un bol pune drojdia, o lingură de făină, o lingură de zahăr și puțin lapte. Amestecă ingredientele, acoperă bolul și lăsă maiaua pentru cozonac la crescut timp de aproximativ 10 minute. În acest timp drojdia se va activa.
2. Pune laptele și restul de zahăr într-o cratiță și lasă-le la foc mic. Amestecă până când se topește zahărul, iar laptele ajunge la o temperatură maximă de 60 grade Celsius.
3. Într-un castron mare cerne făina. Peste ea pune zahărul vanilat, coaja de portocală și lămâie, sarea și esența de rom. Amestecă ingredientele, apoi toarnă peste ele maiaua și laptele călduț cu zahăr. Începe să frămânți aluatul pentru cozonac pentru aproximativ cinci - șase minute. Continuă să frămânți adăugând treptat untul topit, dar nu fierbinte.
4. Când untul s-a încorporat, începe să adaugi gălbenușurile pe rând, continuând să frămânți. Întregul proces ar trebui să dureze aproximativ 40 de minute. Dacă faci aluatul la robot, timpul de frământare este de aproximativ 20 de minute. Când este gata îl poți muta într-un bol curat, acoperă-l cu folie și lasă-l la crescut pentru aproximativ jumătate de oră.
Cum montăm cozonacii
5. În timp ce crește aluatul, poți să te apuci de crema pentru cozonac. Pune albușurile și zahărul într-un bol și mixează-le la viteză mică pentru aproximativ două minute. Adaugă nuca și cacaua și amestecă totul. Crema este gata.
6. Unge blatul de lucru cu puțin ulei și scoate aluatul din bol. Împarte-l în patru părți egale. Întinde aluatul, pune un sfert din umplutură (aproximativ trei linguri), distribuie crema pe toată suprafața și apoi rulează. După ce ai făcut această etapă cu două dintre bucățile de aluat, împletește primul cozonac și pune-l în tavă. Repetă procesul cu celelalte două bucăți de aluat.
7. După ce ai pus cozonacii în tăvi, acoperă-i cu folie și lasă-i la crescut pentru încă 30 de minute. În timp ce stau la dospit, bate un gălbenuș de ou cu 50 ml de frișcă lichidă. Unge bine cozonacii și poți pune deasupra mac. Pune-i la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ o oră și 10 minute, potrivit Rețete Tradiționale.
Cozonac umplut cu ciocolată
Unele gospodine aleg să schimbe crema clasică cu una de ciocolată. Pentru aceasta ei nevoie de:
- 200 g nucă măcinată;
- 100 ml lapte;
- 5 albușuri;
- 250 g ciocolată neagră;
- 150 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilat;
- o esență rom.
Crema de cozonac cu ciocolată se face extrem de simplu. Pune ciocolata la foc mic împreună cu laptele și zahărul. Când ciocolata s-a topit, adăugă nuca, zahărul vanilat și esența de rom. Amestecă bine toate ingredientele și peste ele toarnă albușurile bătute ușor înainte. Dă crema de pe foc și las-o să se răcească înainte de o pune peste aluat.