Cozmin Guşă: "Traian Băsescu este un fel de Adi Mutu al politicii româneşti"

Cozmin Guşă: "Traian Băsescu este un fel de Adi Mutu al politicii româneşti"

EXCLUSIV. Sfătuitorul lui Marian Vanghelie, Cozmin Guşă, declară că Victor Ponta şi Adrian Năstase sunt complici cu actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, şi uită că acesta din urmă a trădat PSD.

Sfătuitorul lui Vanghelie, Cozmin Guşă, îl laudă pe Băsescu într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, dar, pe de altă parte, îl compară cu Mutu. „Foarte talentat, foarte bun, când să termine un proiect îl găsim ca pe Mutu”, spune Guşă.

El este încântat de strategia lui Băsescu de a relansa PDL prin aruncarea lui Blaga în luptă cu Boc. „Altă metodă mai bună de a arăta că PDL s-a reformat nu văd. Pui două tabere, una a lui Boc, primari tineri, miniştri, reformă, şi alta, care, din punctul meu de vedere, înseamnă 300 de ani de puşcărie. Când mă uit în jurul lui Blaga văd 300 de ani de puşcărie”, spune Guşă despre adversarii lui Boc.

Totodată, Guşă afirmă că Ponta şi Antonescu nu au curaj să-i dea afară pe corupţii din PSD şi PNL, iar în lipsa reformelor „şi-au unit neputinţele”. El mai susţine că preşedintele PSD ar trebui să-i fie recunoscător Elenei Udrea, care, în urmă cu mulţi ani, l-a ajutat. „O latură urâtă a caracterului lui”, spune Guşă despre atacurile lui Ponta la adresa lui Udrea. EVZ: Cum aţi ajuns să-l consultaţi pe Vanghelie? Care-i statutul? Cosmin Guşă: N-am niciun statut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un contract de consultanţă? Nici vorbă.

Nu luaţi bani de la el? Nu.

Ce câştigaţi? Aţi fost sfătuitorul lui Geoană, aţi făcut bani? Am pierdut. Geoană a fost prietenul meu, l-am ajutat pentru că m-a rugat. Trebuia şi să marchez, prin acest demers, finalul primului mandat al lui Băsescu, care a fost dezastruos. Pe Vanghelie îl ajut pentru că îmi place de el. Unu. Doi, îl consider un politician modest, departe de înfumurarea celorlalţi polticieni, care ştie că are multe de învăţat. Nu şi-a propus să fie mâine ceva. Îl ajut în timpul liber. Dă un telefon, îl sfătuiesc, l-am ajutat să meargă în Statele Unite.

Ponta ar trebui să-i fie recunoscător lui Udrea

Se bate Vanghelie cu Oprescu la Primăria Capitalei? Se poate bate.

Îl lasă partidul? Complicat. Este un joc foarte ciudat la nivel de Bucureşti. Com plicitatea personală a lui Ponta cu Oprescu - care nu se reflectă într-o colaborare, pentru că Oprescu până acum a colaborat cu majoritatea PDL, acum s-au mai certat puţin - dublată de interesele personale ale lui Adrian Năstase în relaţia cu Oprescu au generat sentimentul că "Oprescu este al nostru". Interesele personale ale lui Năstase în relaţia cu Oprescu? Din motive de "Bon-Ton".

Restaurantul de pe malul lacului Herăstrău, despre care se spune că ar fi al băiatului lui Năstase? Nu am altceva de comentat. Vanghelie este prins de preferinţele personale ale lui Năstase şi Ponta, care au uitat că Oprescu a trădat partidul. Ponta, care are o adversitate veche cu Vanghelie, a încercat să-l pună la colţ. Nu a reuşit, pentru că Vanghelie nu e nici trimis în judecată ca Năstase, nici chemat pe la DNA ca Nicuşor Constantinescu sau ca Oprişan.

S-ar putea spune: Vanghelie umblă la braţ cu doamna Udrea! A fi duşman cu un ministru, în afara campaniei electorale, pentru un primar este o prostie.

Ştiţi cum spun englezii: nu există prânz gratuit! Dar este un lucru bun faptul că se construieşte cel mai mare cartier din România pe baza acestei colaborări. Nu este Victor Ponta unul care să vorbească urât despre Elena Udrea. Dacă o face, arată o latură foarte urâtă a caracterului lui. Familiei Udrea-Cocoş cred că Victor Ponta ar trebui să-i fie mai mult decât recunoscător. În topul recunoştinţei personale, ei ar fi în top cinci. În această relaţie, nu Ponta este cel care a ajutat. A fost fie Udrea, fie Cocoş.

"Ponta şi Antonescu şi-au unit neputinţele"

Credeţi că Ponta mimează atacurile la adresa lui Udrea? Nu. Defectele de caracter ale lui Ponta îl fac să aibă asemenea derapaje. Aceleaşi defecte l-au oprit să facă reformă în partid. Şi el, şi domnul Antonescu au picat într-o capcană: fiindu-le frică să facă reformă, că-i schimbă partidul, şi-au unit neputinţele.

Dar ei au în spate toate dosarele de corupţie de la pesedişti sau penelişti, care ar fi trebuit să fie oferiţi pe tavă opiniei publice şi daţi afară din partid. Iar asta i-a dus la pierzanie, de ce: pentru că celălalt jucător, Băsescu, a sesizat foarte bine că meciul politic al lui 2012 este legat de reforma internă din partid. Şi aici bănuiesc eu un joc prin aruncarea lui Blaga în luptă.

Altă metodă mai bună să arăţi că PDL s-a reformat nu văd. Pui două tabere, una a lui Boc, primari tineri, miniştri tineri, reformă şi alta care, din punctul meu de vedere, înseamnă 300 de ani de puşcărie. Când mă uit la oamenii din jurul lui Blaga văd 300 de ani de puşcărie. Aş vrea să mai subliniez un lucru: USL, prin apariţia sa, va permite apariţia unei a treia forţe politice. Nu ştim care, vom afla în această toamnă. Un partid gen Albă ca Zăpada nu va avea succes, va fi unul care va putea convinge lumea de eficienţă.

Negoiţă şi Bănicioiu sunt sub radarul lui Iliescu

Cum se explică apropierea dintre Ion Iliescu şi Marian Vanghelie? Se datorează iscusinţei politice a lui Vanghelie, care înţelege bine partidul.

Au făcut o alianţă? Comunică curent. Vanghelie cred că se simte bine, pentru că el l-a apărat tradiţional pe Iliescu, fără să se împace foarte bine. El s-a născut cu Ion Iliescu demiurg în acest partid.

Dar pentru Mazăre sau Dragnea, mai este Iliescu la fel de important?Cei doi nu sunt importanţi pentru Iliescu.

Dar sunt importanţi pentru partid, la fel ca Robert Negoiţă sau Nicu Bănicioiu. Aşa este. Nişte oameni de o mare respiraţie doctrinară. Dar, din punctul ăsta de vedere, oricât de antipatic îmi este Iliescu, nu am cum să nu recunosc că personajele pe care le-aţi invocat zboară mult sub radarul intelectual al lui Iliescu.

Dar, repet, ei sunt foarte im portanţi pentru partid! Adevărat. Este marea greşea lă a lui Mircea Geoană, baronizarea partidului, din dorinţa de a juca cu toţi şi cu nici unul. Şi azi este o structură puternic baronizată, Ponta este dependent de aceşti baroni. Şi PDL s-a baronizat, vom vedea ce se va întâmpla după mai.

"Şi Ponta, şi Antonescu au picat într-o capcană: fiindu-le frică să facă reformă, că-i schimbă partidul, şi-au unit neputinţele. Dar au în spate toate dosarele de corupţie de la pesedişti sau penelişti.", COZMIN GUŞĂ, consultant politic

PDL

Guşă spune că Vasile Blaga ştie că va pierde confruntarea cu Emil Boc. "Blaga nu are curajul în viaţa vieţii lui să-l şarjeze pe Băsescu, decât dacă Băsescu îl lasă", afirmă fostul deputat PD

Fostul director de campanie al lui Traian Băsescu pare a fi un admirator al modului în care actualul şef al statului reinventează PDL, prin simularea unei confruntări între Emil Boc şi Vasile Blaga. Guşă susţine că Blaga a fost împins de Băsescu să candideze la preşedinţia PDL pentru a crea impresia că reformatorii se află în tabăra premierului.

El susţine că oamenii din jurul lui Blaga "înseamnă 300 de ani de puşcărie". Potrivit lui Guşă, actualul secretar general al PDL este însă o platformă de discuţie cu toate partidele din Parlamentul României, de la PSD până la UDMR şi PNL.

Spuneţi că Băsescu l-a aruncat în luptă pe Blaga? Sigur. Blaga va pierde, dar PDL rămâne OK.

Nu toţi de lângă Boc sunt sfinţi. Este adevărat, dar prin comparaţie... Nu cred că va avea o problemă Traian Băsescu să joace foarte bine jocul ăsta de imagine. Băsescu a găsit cea mai bună trambulină ca PDL să-şi reia procesul de creştere şi o face şi prin comparaţie cu neputinţa celor doi lideri ai PSD şi PNL de a-şi reforma propriul partid. Iar cei grupaţi în jurul lui Blaga vor fi victime de război. Tocmai asta este utilitatea jocului pe care l-a generat Băsescu: un personaj colectiv, grupat în jurul lui Boc, un Boc căruia nu i se pot aduce reproşuri la capitolul corupţie. Pentru că ceea ce se joacă în 2011 şi 2012 va fi corupţia.

Iar eu de ce spun că ar fi un joc: cunosc foarte bine felul relaţiei dintre Băsescu şi Blaga. Blaga nu poate să aibă în viaţa vieţii lui curajul să-l şarjeze pe Băsescu, decât dacă Băsescu îl lasă. Şi probabil că Blaga este în ipostaza maurului care înţelege că trebuie să-şi facă o datorie.

Blaga înţelege acest joc? Nu avea curajul să candideze împotriva lui Traian Băsescu, care nu are nevoie de un lider ca Blaga care nu aduce voturi. Dacă Blaga era un lider charismatic câştiga alegerile din 2008 de la primărie. Blaga este preferatul tuturor partidelor pentru că este o platformă comună de discuţie cu toţi, de la UDMR până la PSD sau anumite grupuri din PNL. Şi lui Băsescu nu-i convine.

Lui Băsescu nu-i convine situaţia pentru că Blaga îi ia locul? Pe de o parte îi fură rolul, pe de altă parte genul ăsta de complicităţi nu duc decât la contracte economice. Despre ce vorbesc? Nu se întâlnesc să vorbească despre gagici.

Miza este ca Băsescu să rămână lider al PDL? Băsescu va fi lider al PDL probabil şi după 2012. Rămâne cu un personaj colectiv atractiv, oameni cu oarece succes ministerial, cărora li se pot reproşa destul de puţine.

Băsescu a dat importanţă baronilor PDL, când a negociat cu ei schimbarea premierului. Mi-a fost milă de el că a trebuit să se umilească şi a cerut acel lucru. Ştiu cum gândeşte, dar a ajuns pe mâna lor. Pentru mine, Băsescu este un fel de Adi Mutu al politicii româneşti. Foarte talentat, foarte bun, când să termine un proiect îl găsim ca pe Adi Mutu... iar îl suspendăm, îl găsim cu cine ştie ce prostie, din vina lui. Eu îl admir pe Mutu. Este un băiat agreabil, cu defecte personale majore.

"Băsescu a găsit cea mai bună trambulină ca PDL să reia procesul de creştere şi o face prin comparaţie cu neputinţa celor doi lideri ai PSD şi PNL de a-şi reforma propriul partid.", COZMIN GUŞĂ, consultant politic

REALITATEA TV

Băsescu n-ar sta de vorbă cu unul ca Ghiţă

Cum interpretaţi declaraţia lui Ponta referitoare la interviul realizat de Cătălin Striblea cu Băsescu pentru Realitatea TV, cum că Striblea "nu ştia cum să-l mai laude" pe Băsescu, iar uneori l-a confundat cu doamna Culcer? A fost un interviu consistent în care un jurnalist gen BBC, cum e Striblea, a reuşit, în bună măsură, să facă un preşedinte nărăvaş să se comporte normal. Reacţia lui Ponta e tipică pentru un om obsedat de imagine.

Ce se întâmplă la Realitatea TV? E multă pasiune când se discută despre Realitatea datorită declaraţiilor pe care le face patronul postului, Sorin Ovidiu Vîntu, care azi nu mai are nici un rol.

Nici un rol? Ştiu că nu mai are nici un rol. Iar Ghiţă, ca să supravieţuiască, atunci când atacă nişte oameni care i-ar fi prieteni, spune că oamenii lui Vîntu sunt cei care au putere şi influenţă în Realitatea şi de-aia au fost atacaţi. Iar când îi convine să pară că deţine controlul procedează aşa cum a procedat zilele trecute, aşa cum am auzit, când s-a lăudat la toată lumea cu relaţia lui bună cu Băsescu, în virtutea căreia a fost realizat acest interviu, relaţie care vă garantez că nu există.

Cunosc ambele personaje: niciodată Băsescu n-ar sta de vorbă cu unul ca Ghiţă. Recunosc că părerea mea despre el e una foarte proastă, îi cunosc trecutul de afaceri îndoielnice cu statul român, cu tunuri. Am informaţii că, în următoarea perioadă, probabil, instituţiile statului îşi vor lua inima în dinţi şi vor arăta despre ce e vorba la compania ASESOFT.

O altă motivaţie a lui Ponta în a critica Realitatea că ar fi servilă lui Băsescu este tocmai pentru a escamota relaţia lui veche, consistentă, de parteneriat cu Ghiţă, care evident îl favorizează în anumite momente. Ghiţă mi se pare un insucces al încercării statului de a încuraja noi oameni de afaceri.

EŞEC PERSONAL

"Eu mă visam un politician bun"

Din ce câştigaţi bani, dacă nici Geoană, nici Vanghelie, nu v-au plătit? Mare parte, din consiliere. Consiliez multinaţionale pentru jocul geopolitic din zona noastră. Creez nişte platforme de convergenţă. Restul banilor sunt din in vestiţiile pe care le-am făcut şi care îmi aduc o tihnă materială. Nu fac bani cu statul. Iar faptul că eu consiliez pe cine vreau şi când vreau, în politică, este un amestec de nostalgie. Mie îmi pare rău că am avut un eşec în politică. Eu mă visam un politician bun. Sigur că eşecul mi se datorează mie...

Aţi renunţat complet la politică. Pentru totdeauna. Am o problemă. De câte ori mă uit pe stradă şi analizez cât de jos au ajuns românii, am o reacţie de a nu-i mai respecta. Încă îmi iubesc ţara, dar nu-i respect pe români. Şi nu mai poţi să faci politică când eşti aşa.

REFORME NEFINALIZATE

"Băsescu este un fel de Mutu al politicii româneşti. Foarte bun, foarte talentat, când să termine un proiect îl găsim ca pe Mutu... iar îl suspendăm, îl găsim cu cine ştie ce prostie, din vina lui. Eu îl admir pe Mutu, un băiat agreabil, cu defecte personale majore.", COZMIN GUŞĂ, consultant politic

Fotografii de Octavian Cocoloş