EXCLUSIV EVZ. Cozmin Guşă: "Administratorul judiciar al Petromservice este urmărit penal”. Vîntu nu e străin de jocurile din culise

EXCLUSIV EVZ. Cozmin Guşă: "Administratorul judiciar al Petromservice este urmărit penal”. Vîntu nu e străin de jocurile din culise

Într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", Cozmin Guşă vorbeşte despre finanţările cercetate penal de la Insomar, cum a fost arestat Vîntu exact în ziua în care trebuia să se facă tranzacţia PSV Company şi despre investiţiile neverosimile de la OTV.

Evenimentul zilei: Conform unei rezoluţii a Parchetului de pe lângă ICCJ, pe care o am în faţă, se pare că aveţi probleme serioase cu managementul juridic al PSV Company, în sensul că a început urmărirea penală faţă de RVA, compania de insolvenţă, respectiv Arin Stănescu, managerul acesteia. Ce se întâmplă cu compania dumneavoastră în acest caz, s-a blocat activitatea în totalitate? Cozmin Guşă: Aşa e, avem probleme serioase din această pricină, însă activitatea nu e blocată în totalitate, cel puţin la firmele pe care le deţinem şi care nu se află în procedura de insolvenţă. Însă la nivel decizional major, din cauza urmăririi penale asupra administratorului judiciar, activitatea este cvasi-blocată până la numirea unui alt administrator judiciar care să poată acţiona procedural şi, mai ales, să nu fie în conflict cu interesele companiei.

Cum adică în conflict cu interesele companiei, pare a fi o acuzaţie gravă?Este, dar nu îmi aparţine, instituţiile statului au formulat-o, iar eu sunt de-acord cu ea. Să detaliez: rezoluţia Parchetului pe care mi-aţi citat-o dumneavoastră ascunde în spate, de fapt, o încrengătură de interese veche, extrem de nocivă pentru PSV Company. În esenţă, administratorul judiciar a forţat plata nejustificată a unor sume mari de bani către o anumită doamnă, Ana Bodea, care pretinde circa 10 milioane de euro pentru un aşa numit brevet de invenţie legat de procesarea calcarului brucitic în magneziu metalic, iar RVA, în loc să chestioneze valabilitatea brevetului şi a plății, făceau lobby pentru plată într-un mod deşănţat, pe care plată, în final, au şi executat-o parţial. În ceea ce ne priveşte, am avertizat, chiar şi-n mod formal, că nu se justifică acest favoritism către Ana Bodea şi-ar putea fi penalizat legal, administratorul judiciar a preferat nu doar să ne ignore, dar a sfidat interesele creditorilor şi acţionarilor, prin efectuarea plăţilor. Iar asta pare a nu fi singurul element, înstrăinarea GiurgiuNav fiind chestionabila într-un mod similar.

Are legătură cu interesele lui Sorin Ovidiu Vîntu această forţare şi plată, datele noastre îl indică drept un numitor comun între Ana Bodea, de la care a cumpărat exploatarea Budureasa, respectiv RVA şi Arin Stănescu, căruia i-a încredintat administratea juridică a PSV Company, înainte că dumneavoastră să deveniţi acţionari majoritari?Posibil, dar nu e treaba noastră, sunt convins că organele de anchetă ştiu deja adevărul, n-ar fi început urmărirea penală în lipsă probelor, iar relaţiile vechi dintre cei menţionaţi, coroborate cu autorizaţiile de interceptare a convorbirilor, sau dublate, spre exemplu, de informaţiile oferite de către comisia rogatorie româno-cipriotă ce verifică traseele sumelor de bani extrase din companie (comisie instituită tocmai că urmare a scandalului PSV - n.r), ar putea oferi exact informaţiile pe care le sugeraţi. Oricum, dacă aţi avea acces la datele de transferuri financiare operate în ultimii ani, v-aţi îngrozi de-a dreptul, şi n-aţi mai considera ca fiind grave acuzaţiile emise asupra administratorilor sau acţionarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt posibilele consecinţe juridice pentru posibilul grup prezentat, dar şi implicaţiile pentru societatea dumneavoastră? În acest caz specific al RVA, deocamdată încadrările sunt la bancruta frauduloasă, funcţie de probele strânse la dosar şi de apariţia unor alte circumstanţe agravante, consecinţele pot fi grave. Pentru PSV, consecinţă imediată este schimbarea administratorului judiciar, o altă posibilă consecinţă, pozitivă de data aceasta, fiind recuperarea banilor de la deja celebra Ana Bodea, deoarece ne-am constituit şi noi, în mod legitim, ca parte civilă în cauza citată. Sigur că această pauză forţată induce, în acelaşi timp, o anumită întârziere în relaţiile de reprezentare ale companiei legate de participaţiile minoritare gen OTV, Realitatea...

Pentru că aţi amintit de participaţiile în media gen OTV sau Realitatea, şi pentru că au trecut circa 6 luni de când aţi preluat acţionariatul majoritar al PSV Company, având un bilanţ parţial, consideraţi că aţi făcut o investiţie de succes care va oferă influenţa pe piaţa mass-media?Dacă vă referiţi doar la partea de participaţii în mass-media, în mod evident nu. În loc să găsim un set de participaţii minoritare productive, aşa cum ne informase precedentul proprietar, am găsit un ghem de interese nelegitime, cu iz infracţional major sau cu potenţial falimentar evident. Spre exemplu, la OTV, în locul participării garantate de 19,9%, ne-am trezit într-o companie ce n-a permis accesul nostru la documente nici până azi, respectiv în mijlocul unui dosar ce chestionează investiţia neverosimilă de 40 de milioane de euro plătită pentru această participaţie. Sigur, toate acţiunile administratorului OTV şi ale partenerilor săi vor fi anchetate conform legii, dar asta nu ne oferă vreo satisfacţie în afaceri.

Apoi, la Insomar, ce a constituit motivul iniţial pentru care am decis să achiziţionam PSV Company, am găsit doar fapte şi finanţări cercetate penal azi (gen baronul PSD Bunea Stancu, de la Brăila), ce ne-au împiedicat să folosim pentru analiză sociologică un institut total decredibilizat în acest fel. Am fost nevoiţi să fondăm un alt institut de la zero, cu oameni noi, pe o companie nouă, cu investiţiile corespunzătoare (GeoPOL). Nu mai vorbesc despre Ploieşti, televiziune plus ziar, unde administratorul desemnat de noi a găsit un adevărat dezastru financiar şi administrativ. Singura satisfacţie parţială este legată de Realitatea, unde am avut până-n acest moment posibilităţi de colaborare ce ne-au dat satisfacţie ca acţionar minoritar. Acest lucru s-a întâmplat însă doar datorită relaţiei personale vechi pe care o am cu Elan Schwartzenberg sau cu oameni din managementul staţiei. Marele potenţial al exploatării Budureasa

S-a vorbit mult despre magneziul de la Budureasa, un fel de "comoară a României", în ce stadiu vă aflaţi cu investiţia? Într-adevăr, datele cercetătorilor români şi străini indică un mare potenţial al exploatării Budureasa. Aici am făcut progrese importante, am pregătit compania pentru asocierea cu unii dintre jucătorii majori de pe piaţa metalelor neferoase, avem deja câteva propuneri foarte interesante de asociere de success. O să fiu sincer, n-am luat încă o decizie deoarece aşteptăm ca statul român să-şi definească mai clar obiectivele geostrategice pe termen mediu şi lung. La urmă urmei, noi suntem doar beneficiarii unei licenţe de exploatare şi nu vom face paşi în plus decât în acord cu interesele naţionale definite clar, şi-n avantajul arealului românesc.

Vîntu invoca pe vremuri relaţii de prietenie strânse cu dumneavoastră, în ce fel de relaţii vă mai aflaţi cu el?Ehee, când le invoca, avea dreptate, eram într-o relaţie apropiată ce-a fost productivă nu doar pentru mine şi el, dar chiar pentru anumite conjucturi ce au redefinit pozitiv spaţiul public românesc. Din păcate pentru relaţia noastră, analiza şi interpretarea anumitor gesturi ale sale m-au făcut pe mine să întrerup brusc această relaţie, nu ne-am mai întâlnit astfel din martie 2010. Relaţia nu mai există, n-am nicio bucurie legat de asta, dar am satisfacţia că am acţionat conform principiilor mele.

Totuşi, sursele EVZ ne-au relatat că Vîntu încă se lăuda c-ar fi în spatele companiei dumneavoastră, fiind adevăratul proprietar, chiar tranzacţia cu compania dumneavoastră (Strategies Research Investment SRL) fiind una chestionabilă. Există documente ce pot atesta asta sau contrariul? Asta nu e un lucru nou, deci nu mă miră neapărat, putând deduce starea în care se află SOV azi: părăsit de cei pe care-i considera prieteni, detestat de foştii colaboratori ce azi îngroaşă rândurile inculpaţilor, ignorat de foştii angajaţi sau parteneri cărora le-a creat probleme. Este un obicei al oamenilor aparţinând vechiului sistem de a se prezenţa ca fiind "păpuşarii" tuturor, era o atitudine ce le oferea un mare avantaj de relaţionare cu un mediu puternic santajabil. Acele vremuri au trecut însă.

Legat de tranzacţia dintre noi şi Vîntu, fac în premieră nişte precizări suplimentare celor emise deja, cred că or să facă oricum deliciul cititorilor EVZ: negocierile între el şi noi (desfăşurate doar prin intermediul asociatului meu, Maricel Păcuraru, eu nemaicomunicând cu SOV), s-au finalizat spre semnare exact pe data de 7 noiembrie 2011, eu deplasându-mă în Cipru exact în acea zi pentru a prelua acţiunile offshore-ului Elbahold, deţinătorul majoritar al PSV Company. Soarta a făcut că exact în momentul în care, la Otopeni, partenerul meu era pe punctul să încheie tranzacţia financiară la domiciliul lui SOV, procurorii s-au prezentat la domiciliul lui SOV spre a-l aresta chiar în cauza PSV, şi a prejudicierii acţionarilor minoritari prin devalizarea fondurilor companiei.

Singură soluţie a fost preluarea acţiunilor Elbahold, dublată însă de existenţa unui "trustee" în favoarea lui SOV (deoarece tranzacţia financiară nu se finalizase încă), "trustee" ce-şi pierdea valabilitatea în cazul semnării unui act ulterior ce să ateste finalizarea tranzacţiei financiare. Acest act a apărut 2 săptămâni mai târziu, pe 21.11 2011, când în urmă eliberării lui SOV din arest s-a creat posibilitatea finalizării tranzacţiei financiare printr-un document semnat şi parafat în România, în faţă avocatului; acesta a fost ultimul act intervenit între noi (Strategies Research Investments SRL) şi SOV.

Ne puteţi prezenta documentul sau cel puţin furniza detalii, spre a certifica cele afirmate? Sigur că aş putea, trebuie să consult însă mai întâi avocaţii, să nu fie vreo interdicţie. Oricum, la cererea instituţiilor abilitate ale statului român, noi am prezentat aceste documente. Totuşi, spre a nu lasă umbre de îndoială legate de răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră, va dau câteva detalii: documentul a fost semnat că anexa la contractul de bază, între Berhill Limited, prin Sorin Ovidiu Vîntu, că proprietar al Elbahold, şi respectiv Strategies Research Investments SRL, prin Maricel Păcuraru, acţionar. Semnarea s-a realizat la domiciliul lui SOV, în prezenţa avocatului autorizat. Cred că pot să-mi permit totuşi să va citez şi un pasaj din document, care elucidează anumite aspecte : " Vânzătorul Berhill Limited ( reprezentat de Vîntu Sorin Ovidiu) este de acord şi declară că, odată cu această plată, cumpărătorul Strategies Research Investments SRL (reprezentat de Maricel Păcuraru) şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale. Ambele părţi ale acestui contract sunt de acord şi declară că această anexa B reprezintă act final că document financiar (chitanţă) şi consideră că acest contract a fost îndeplinit de drept".

În bază acestui document, precum şi a tuturor informărilor autorităţilor cipriote competenţe, noi am preluat prerogativele acţionarului majoritar al companiei, în virtutea cărora ne-am exercitat autoritatea, dar ne-am îndeplinit şi obligaţiile, ce n-au fost puţine; ce-ar putea spune SOV în plus, ar fi doar speculaţii, sau poate falsuri, pentru că alte documente înafară acestora prezentate, nu există.

Când estimaţi că se va debloca activitatea PSV Company?Imediat ce un alt administrator judiciar îşi va intră în drepturi, respectiv pe termen mediu, atunci când vom reuşi satisfacerea doleanţelor creditorilor, ceea ce e în puterea noastră azi, şi-o vom realiză foarte curând; nu vreau însă să speculez legat de termene.