Evenimentul Zilei > Social > Cozma scoate minerii în stradă
Cozma scoate minerii în stradă

Cozma scoate minerii în stradă

La doar două luni de la ieşirea din închisoare, Miron Cozma a început să încingă spiritele în rândul minerilor. El a adunat 100 de mineri din Valea Jiului la primul său miting, promiţându-le acestora o viaţă mai bună şi un partid care să le reprezinte interesele. Mitingul, organizat de Miron Cozma, se va încheia la monumentul Minerului, unde vor fi depuse coroane de flori ca omagiu pentru jerftele mineritului din Valea Jiului.

"Voi de ce să nu fiţi bogaţi, numai ei? Vreau să spun cu toată convingerea să nu credeţi că nu vreau ceva pentru mine, nu am vrut şi n-o să vreau nimic. Are Dumnezeu grijă de mine. Dar aveţi grijă de voi şi de copiii voştri. Dacă vreţi dreptate, o să aveţi dreptate, pentru că ştiţi că Cozma a împărţit dreptate în Valea Jiului. Nimeni nu a fost protejat şi pentru asta am fost acuzat, că am fost justiţiar. Nici măcar atât nu ştiu procurorii, că justiţiar înseamnă omul legii", a declarat Miron Cozma, în faţa celor o sută de oameni prezenţi la miting.

Cozma a cerut ieri, la Târgu-Jiu, eliberarea imediată a lui Constantin Creţan, închis pentru participarea la mineriadele din 1999, dar şi a altor lideri sindicali printre care Dorin Loiş şi Vasile Lupu.

În urmă cu opt ani, Creţan a înfiinţat Liga Muncitorilor "Miron Cozma", împreună cu mai mulţi susţinători ai fostului lider al sindicatelor miniere din Valea Jiului.

Întâi miting, apoi partid

Proaspăt ieşit din închisoare, fostul lider al Văii Jiului vrea să intre în viaţa politică.

Liga Muncitorilor "Miron Cozma"este organizaţia cu care fostul lider sindical defilează astăzi şi pe care se gândeşte să o transforme într-un partid politic.

Miron Cozma a fost eliberat la începutul lunii decembrie a anului trecut, din Penitenciarul Rahova, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat.

Cozma le-a reproşat spectatorilor din Lupeni, că nu au făcut nimic cât timp a fost închis şi că nu s-au interesat de soarta altor trei colegi se află în penitenciarele din România.

"Îmi este ruşine să spun asta, mai ales în faţa presei, dar mi-e ruşine cu voi. Nu vă recunosc, voi nu sunteţi minerii pe care i-am cunoscut eu", a mai spus Miron Cozma. El a ţinut să precizeze că mitingul organizat astăzi este legal.

Mitingurile şi marşurile anunţate de Cozma ar urma să continue zilele următoare la Deva.

Fostul Luceafăr al Huilei a anunţat, de asemenea, că mai multe organizaţii sindicale din străinătate îl vor sesiza în perioada următoare pe comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, pentru a-l informa în legătură cu situaţia foştilor lideri ai minerilor din România.