Evenimentul Zilei > Actualitate > Cozi în toată țara pentru cardul de sănătate
Cozi în toată țara pentru cardul de sănătate

Cozi în toată țara pentru cardul de sănătate

Distribuirea celor peste 12 milioane de carduri de sănătate a aglomerat oficiile poștale și a adus funcționarii din casele de asigurări la exasperare.

Asigurații care nu au fost găsiți acasă de poștași pentru a li se preda cardurile de sănătate au de făcut două drumuri: ori la oficiul poștal, ori la casa de asigurări de care aparțin pentru a-și ridicat documentul. Ambele se pot lăsa cu mulți nervi.

Ping-pong între poștaș și oficiu

La oficiul poștal 72 din sectorul 3 al Capitalei distribuirea cardurilor a dat bătăi de cap atât funcționarilor, cât și asiguraților. Aceștia din urmă s-au trezit că, deși poștașul le-a lăsat în cutie înștiințarea prin care erau anunțați să vină la oficiu pentru a-și ridica cardul, în fapt documentul nu se afla acolo. „Aștept de mai bine de o oră și nu mi se găsește cardul așa că mai bine nu vă așezați după mine la coadă”, spunea una dintre doamnele venite să-și ridice documentul. Pentru că funcționara nu a găsit cardul și nici nu a vrut să-i dea femeii numărul de telefon al factorului poștal aceasta a fost nevoită să-și lase ea telefonul în speranța că până la urmă o va suna cineva.

Pentru că oficiul nu desemnase un singur funcționar care să se ocupe de carduri la un moment dat această activitate blocase practic toate ghișeele. „Stau de 20 de minute pentru a da niște bani statului și nu pot pentru că toate funcționarele caută carduri. Este un haos generalizat”, a declarat nemulțumită o tânără. În zonele centrale ale Capitalei, situația este mai relaxată. La Oficiul Poștal nr 37, spre exemplu, din Strada Batiștei, doar câteva carduri nu au fost ridicate.

Și la Cluj, sute de oameni stau zilnic la coadă pentru a-și ridica de la oficiile poștale cardurile. În cartierul Mănăștur s-a luat deja măsura trimiterii de salariați suplimentari din centru. „Mănășturul are în jur de 25.000 de domicilii și peste 100.000 de locatari și de aici apare aglomerarea”, a spus șeful Oficiului Județean de Poștă Cluj, Ovidiu Ioan Săcară, pentru trasilvaniareproter.ro.

Carduri returnate la asigurări doar pentru morți

Pasul următor dacă asiguratul nu ajunge la poștă în timp util este casa de sănătate. Însă nu în toată țara cardurile au ajuns la asigurări. „Primim zilnic 80-100 de întrebări legate de cardurile de sănătate. Nu au ajuns încă la noi. Am primit retururi doar cu persoanele decedate, câteva sute”, spun reprezentații Casei de Asigurări de Sănătate București (CASMB). Motivul: Poșta nu a început returnarea cardurilor. Dupa expirarea termenului de 20 de zile pentru a livra cardurile, Poșta are 10 zile lucrătoare pentru a preda cardurile nedistribuite la casele de asigurari. CASMB va redistribui carduri la sediul din Str. Gheorghe Titeica, nr. 142, sec 2, imediat dupa primirea retururilor de la Poștă.