Covrigii, un pericol pentru sănătate. Cât de nocivă e mâncarea consumată peste tot în România

Covrigii de la simigeria Petru. Sursa Foto -Facebook

Covrigii sunt un aliment popular în România, dar și o sursă de controverse în rândul nutriționiștilor. Medicul Mihail Pautov ne explică de ce nu este recomandat să mâncăm covrigi pe stomacul gol și cum putem combina acest produs cu alte alimente pentru a nu ne afecta glicemia și funcția cognitivă.

Covrigii sunt o gustare apreciată de mulți români.

Ei îi consumă frecvent, mai ales dimineața, când se grăbesc să ajungă la serviciu.

Dar cât de sănătoși sunt covrigii și cum ne afectează metabolismul?

Covrigii sunt un aliment nesănătos

Medicul Mihail Pautov, specialist în nutriție,  oferă câteva răspunsuri într-un videoclip postat pe TikTok. El spune că a realizat un experiment pe propria piele.

El a mâncat un covrig pe stomacul gol și a măsurat nivelul de zahăr din sânge. A crescut rapid la 155, un nivel considerat pre-diabetic.

Covrigii cresc nivelul de zahăr în sânge

După aceea, a observat o scădere bruscă a glicemiei, până la 70. Este un nivel care i-a provocat stări de confuzie, lipsă de concentrare și foame intensă.

El a explicat că acest lucru se datorează faptului că covrigul este un aliment bogat în carbohidrați simpli.

Aceștia se absorb rapid în organism și determină o eliberare masivă de insulină, hormonul care reglează glicemia.

Sursă foto: dreamstime.com

Ce recomandă doctorul?

„Am găsit un aliment foarte nesănătos care, efectiv, consumat greșit, ne distruge metabolic. Mă refer la aceste alimente în contextul în care le mâncăm aproape zilnic, le mâncăm în cantități mari. Ne imaginăm că ele nu ne fac rău și, de fapt, ele ne fac rău”, spune el.

Pentru a contracara efectele negative ale covrigului, medicul a băut o bere fără alcool, care i-a ridicat ușor glicemia.

Apoi, a mâncat un alt covrig, dar de data aceasta l-a combinat cu somon, parmezan și o salată mare, care au adăugat grăsimi, proteine și fibre la masa sa.

Rezultatul: glicemia i-a crescut foarte puțin, nu a mai simțit foame. Nu a mai avut confuzie și și-a păstrat funcția cognitivă intactă. El a concluzionat că un covrig mâncat pe stomacul gol este o „furtună metabolică” și ne face mai rău decât o Coca Cola, potrivit Doctorul Zilei.