Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca decât după cel de la Pfizer / BioNTech, chiar dacă rămân foarte rare, detaliază un studiu publicat joi, 27 octombrie, care confirmă un risc luat deja în calcul de autoritățile sanitare. "După o primă doză (de vaccin AstraZeneca), se observă un risc cu 30% mai mare de trombocitopenie în comparație cu o primă doză (de vaccin Pfizer/BioNTech)", rezumă acest studiu vast, publicat în "British Medical Journal" (BMJ).
Trombocitopenia este o formă de tromboză, adică formarea unui cheag de sânge cu consecințe care pun viața în pericol. După lansarea campaniilor de vaccinare anti-Covid la începutul anului 2021, s-a suspectat rapid o legătură între vaccinurile cu vector viral - AstraZeneca și Johnson & Johnson - și apariția acestor tulburări sanguine.
Studiul BMJ, realizat folosind date de sănătate de la milioane de pacienți din mai multe țări europene și din Statele Unite, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul AstraZeneca, chiar dacă frecvența lor rămâne foarte scăzută: 862 de cazuri la peste un milion de vaccinați. Riscul pare să fie crescut după prima doză. După cea de-a doua, nu există nicio diferență între vaccinurile AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. În ceea ce privește vaccinul Johnson & Johnson, datele indică mai degrabă în direcția unui risc crescut, dar nu într-un mod suficient de clar pentru ca cercetătorii să poată tragă această concluzie în mod ferm.
Aceste riscuri trebuie "să fie luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare și în dezvoltarea viitoarelor vaccinuri", conchide studiul. De fapt, vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost deja abandonate în mare parte în favoarea celor de la Pfizer/BioNTech și Moderna, ambele cu ARN mesager, în țările europene. În Statele Unite, AstraZeneca nu a fost niciodată aprobat. În schimb, AstraZeneca și Johnson & Johnson îşi menţin un loc central în Covax, un mecanism internațional de ajutor pentru vaccinarea împotriva Covid-19 pentru țările mai puțin bogate.
Mai presus de toate, studiul BMJ confirmă "că toate vaccinurile (anti-Covid) sunt sigure și eficiente", a estimat pentru AFP microbiologul Sarah Pitt, care nu a participat la această cercetare, subliniind frecvența "extrem de rară" a trombocitopenie, notează lefigaro.fr
Traducerea Rador