Covid lovește puternic în Belgia. E a doua țară cea mai afectată din lume. Care e explicația

Covid lovește puternic în Belgia. E a doua țară cea mai afectată din lume. Care e explicația

Pandemia de Covid-19 lovește puternic în Belgia. Dincolo de dificultățile legate de raportările făcute de fiecare țară în parte, cercetătorul Geoffrey Pleyers s-a întrebat care sunt motivele pentru care Covid-19 a provocat în această țară o mortalitate atât de ridicată.

Belgia este în acest moment a doua țară cea mai afectată de coronavirus din lume! Belgienii se confruntă cu 3.903 de decese legate de coronavirus sau 337 de decese la un milion de locuitori.

Statistica este îngrijorătoare, susține lesoir.be, Belgia depășind inclusiv Italia (329 de decese la un milion de locuitori). În acest moment, doar în Spania au fost înregistrate mai multe decese ca în Belgia (374 de decese la un milion de locuitori). Comparativ, numărul celor care au murit din cauza Covid-19 este de zece ori mai mare decât cele 36 de decese la un milion de locuitori din Germania.

În ultima săptămână, numărul de decese anunțate în Belgia a fost mult mai mare decât cel al francezilor și s-a apropiat periculos de mult de cel al Italiei și Spaniei. În acest moment, Belgia se situează peste Italia ca număr de decese la un milion de locuitori. 

Cu toate acestea, în Belgia, experții dar și reprezentanții mass-media încearcă să aibă un ton liniștitor: numărul persoanelor care sunt spitalizate scade iar ocuparea unităților de terapie intensivă este stabilă. 

Potrivit sursei citate, va fi nevoie de timp pentru a evalua amploarea tragediei și pentru a explica aceste cifre și a puncta factorii care au amplificat impactul epidemiei în Belgia mai mult decât în ​​altă parte. O primă explicație a acestei situații s-ar datora modului în care se efectuează numărarea persoanelor decedate din cauza Covid-19.

În Belgia, la rândul celor decedați sunt incluse și persoanele care sunt suspectate că ar fi avut Covid -19, chiar dacă oamenii nu au fost testați. Majoritatea țărilor, inclusiv Franța și Italia, refuză includerea în statistică a cazurilor de persoane decedate care nu au fost testate.

Întrucât testele disponibile sunt în mare parte insuficiente, multe persoane mor din cauza Covidului fără să fi fost niciodată testate și, prin urmare, nu sunt incluse în statisticile naționale, contrar celor făcute în Belgia. 

Printre alți factori analizați se numără și densitatea populației pe km², lucru care ar fi facilitat răspândirea virusului. Belgia este una dintre țările cele mai dens populate din Europa (374 locuitori pe km²). Cu toate acestea, susține sursa citată, aceasta ar putea fi doar o explicație parțială. 

O a doua explicație se datorează faptului că o serie de experți, medici, mass-media și decidenți politici s-au concentrat pe un indicator care nu ar fi fost cel mai potrivit pentru a reflecta amploarea pandemiei: cea a spitalizărilor și rata de saturație din unitățile de terapie intensivă.

În ultima săptămână, acești indicatori au scăzut și totuși numărul de decese a crescut în proporții înspăimântătoare. Această diferență se explică parțial prin întârzierea dintre internarea în spital și decesul pacienților. Încă din primele zile, experții, mass-media și politicienii belgieni au monitorizat îndeaproape indicatorii legați de numărul de spitalizări și utilizarea paturilor de terapie intensivă.

Scopul a fost de a evita cu orice preț apariția unei situații tragice după modulelul spitalelor din Lombardia sau estul Franței, unde medicii au fost nevoiți să aleagă care pacienți ar putea avea acces la terapie intensivă și poate fi salvat și care nu ar fi. Deși Belgia se află probabil în vârful epidemiei, gradul de ocupare al unităților de terapie intensivă nu a depășit niciodată 54%.

Cu toate acestea 43% din decese (sau 1.687 persoane la 13 aprilie) legate de coronavirus nu apar în spitale, ci în casele de bătrâni. Și aici este o problemă mare, sursa citată susținând că nu au fost luate măsuri de prevenție din timp, deși se știa că una dintre categoriile cele mai afectate este cea a vârstnicilor. În plus, personalul care îi îngrijește pe aceștia a lucrat de multe ori fără a avea măsuri de protecție iar rezultatul este dramatic.

Ne puteți urmări și pe Google News