Covid-19. Veste care dă fiori de la OMS: Un vaccin nu va fi suficient

sursă: arhivă

Asta după ce, săptămâna trecută laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a avertizat luni că un vaccin nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia de Covid-19.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui”, a afirmat şeful OMS, cu prilejul consiliului executiv al OMS, la care de această dată a fost prezent în sală, după ce intrase în carantină la 2 noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv la coronavirus.

În acest interval, Tedros a continuat să-şi exercite atribuţiile de la distanţă.

În ce priveşte vaccinul, atât directorul general al OMS, cât şi adjuncţi ai săi au încercat în ultimele zile să tempereze optimismul apărut săptămâna trecută după ce laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%, scrie Agerpres.

„La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste”, a subliniat directorul OMS

„Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat el, îndemnând să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspândirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Pandemia a reînceput în forţă în numeroase ţări din Europa, obligând autorităţile să adopte noi măsuri pentru a încerca să o ţină sub control. Şi în SUA, numărul de cazuri de infectare a explodat în foarte multe state ale federaţiei.

Compania de biotehnologie americană Moderna a declarat luni într-un comunicat, că vaccinul său contra Covid-19 are o eficacitate de 94,5% în reducerea riscului de a contracta boala, similar cu eficiența de 90% anunțată de alianța Pfizer/ BioNTech, scrie Boursorama. În timp ce vaccinul rusesc Sputnik V are o eficacitate de 92%, potrivit rezultatelor preliminare publicate săptămâna trecută.

„Acesta este un moment esențial în dezvoltarea candidatului nostru la vaccin împotriva Covid-19”, a declarat șeful Moderna, Stéphane Bancel.

Moderna intenționează să solicite autorizația de introducere pe piață „în următoarele săptămâni” în SUA.