COVID-19. Vaccinurile protejează împotriva formelor grave ale bolii. Transmiterea rămâne posibilă

vaccin, vaccinare

Create pentru a lupta împotriva infecțiilor pulmonare, vaccinurile ar putea să nu fie foarte eficiente împotriva răspândirii virusului, aprecizată oamenii de știință.

Încă de la începutul lunii noiembrie, Pfizer și BioNTech au fost primele companii care au anunțat realizarea unui vaccin anti-COVID, având o eficiență de 90%.

Compania americană Moderna a anunțat și ea la scurt timp un vaccin a cărei rată de eficacitate ar atinge 94,5%, în timp ce vaccinul Sputnik V al Rusiei promite o eficiență de 92%.

Însă comunitatea științifică rămâne foarte prudentă față de aceste anunțuri în cascadă.

La ora actuală, experții se tem că vaccinurile protejează doar de virus și de simptomele sale, însă că persoanele vaccinate i-ar putea contamina în continuare pe ce din jur.

„Pașapoartele”, inutile

Altfel zis, o persoană vaccinată ar putea în continuare să transmită virusul.

Această posibilitate ar reprezenta o lovitură teribilă pentru relaxarea restricțiilor, odată cu apariția vaccinurilor, inclusiv pentru faimoasele „pașapoarte de vaccinare”.

„Datele pe care le avem indică faptul că vaccinurile împiedică dezvoltarea unei forme severe a maladiei, însă aceasta nu înseamnă că nu putem fi infectați și nu putem să o transmitem oricui”, declara recent Ruth Karron, directoarea Centrului de Cercetări în Vaccinuri de la Universitatea americană Johns Hopkins, pentru revista Science.

Asemenea îndoieli pot explica reticența cetățenilor din toate țările (inclusiv din România) de a se vaccina, dată fiind rapiditatea fără precedent de a crea, testa și aproba noile vaccinuri.

În mod normal, un vaccin este creat și validat pentru comercializare în zece ani, nu în zece luni, cum a fost cazul pentru cele anti-COVID.

În Franța, ministrul Sănătății, Olivier Veran, a explicat că, deși vaccinul protejează „de formele grave ale bolii, nu se cunoaște încă impactul său asupra transmiterii maladiei”, scrie La Dépêche du Midi.

Din această cauză, spune ministrul, trebuie continuată aplicarea restricțiilor.

Primate cu virus în nas

„Știm că asupra primatelor pe care vaccinul a fost testat, în faza preclinică, aceste vaccinuri și-au demonstrat eficiența împotriva dezvoltării bolii”, explică Pascal Crépey, epidemiolog și cercetător, citat de publicația franceză.

„În schimb, se descoperea virusul în căile respiratorii superioare. Însă, pentru a exista un risc de transmitere, trebuie ca acest virus să fie prezent într-o cantitate suficientă.”

Așadar, în ciuda vaccinării, o transmitere a virusului rămâne în continuare posibilă.

„Obiectivul prioritar al acestui vaccin este de a lupta împotriva bolii, de a evita toate formele grave, protejându-ne împotriva unei infectări”, rezumă epidemiologul. „Iar dacă permite protejarea plămânilor, am rezolvat deja ceva important.”