Testul principal utilizat pentru diagnosticarea coronavirusului este atât de sensibil încât ar putea fi preluarea unor fragmente de virus mort din infecții vechi, spun oamenii de știință.
Majoritatea oamenilor sunt infecțioși doar timp de aproximativ o săptămână, dar testul ar putea ieși pozitiv și după câteva săptămâni.
Cercetătorii spun că acest lucru ar putea duce la o supraestimare a scării actuale a pandemiei.
Unii experți spun că nu este sigur cum se poate produce un test fiabil care să nu riște să omită anumite cazuri.
Profesorul Carl Heneghan, unul dintre autorii studiului, a spus că, în loc să dea un rezultat „da / nu” bazat pe detectarea vreunui virus, testele ar trebui să aibă un punct limită, astfel încât cantități foarte mici de virus să nu declanșeze un rezultat pozitiv.
El crede că detectarea urmelor de virus vechi ar putea explica parțial de ce numărul cazurilor crește, în timp ce internările în spital rămân stabile.
Centrul de medicină al Universității din Oxford a analizat dovezile din 25 de studii, în care specimene de virus din teste pozitive au fost puse într-o cutie Petri pentru a vedea dacă vor crește.
Această metodă de „cultură virală” poate indica dacă testul pozitiv a preluat virusul activ care se poate reproduce și răspândi sau doar fragmente de virus moarte care nu vor crește în laborator sau la o persoană.
Cum este diagnosticat Covid?
Testul de tamponare PCR - metoda standard de diagnostic - utilizează substanțe chimice pentru a amplifica materialul genetic al virusului, astfel încât să poată fi studiat. Eșantionul de testare trebuie să treacă printr-un număr de „cicluri” în laborator înainte de a putea fi identificat un virus sau fragmente ale acestuia
Risc de fals pozitiv
Dar când faci un test pentru coronavirus, primești un răspuns „da” sau „nu”. Nu există nicio indicație despre cât de mult virus a fost în eșantion sau despre cât de probabila este o infecție activă.
O persoană care are o cantitate mare de virus activ și o persoană cu resturi de fragmente dintr-o infecție deja eliminată, ar primi același rezultat - pozitiv - al testului.
Prof. Heneghan, academicianul care a văzut o ciudățenie în legătură cu înregistrarea deceselor, si a determinat Public Health England să își reformeze sistemul, spune că dovezile sugerează că infectivitatea coronavirusului pare să scadă după aproximativ o săptămână.
El a adăugat că, deși nu ar fi posibil să se verifice fiecare test pentru a vedea dacă există virus activ, probabilitatea rezultatelor fals pozitive ar putea fi redusă dacă oamenii de știință ar putea afla unde ar trebui să fie punctul limita de testare.
Acest lucru ar putea împiedica oamenii să primească un rezultat pozitiv pe baza unei infecții vechi