COVID -19. Se vrea implementarea rapidă a Certificatului verde european. UE a anunțat fonduri suplimentare pentru țările membre

Certificatul Verde European a primit o finanţare suplimentară de 121,5 milioane de euro. Suma va fi alocată pentru toate cele 27 de state membre ale UE.

Potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, certificatele vor contribui la reluarea călătoriilor sigure în spaţiul comunitar.

Certificatule verde se dorește a fi implementat rapid

Ursula von der Leyen a realizat un apel către țările Uniunii Europene pentru o implementare cât mai rapidă a certificatelor.„Scopul nostru este să fie funcţionale până în această vară. Invit ţările Uniunii Europene să creeze fără întârziere infrastructura necesară”, a scris Ursula Von de Leyen pe Twitter.

Şi europarlamentarul Corina Creţu a făcut o postare pe social media, în legătură cu acest subiect. Fostul comisar european spune că, potrivit propunerii Comisiei Europene, cetăţenii europeni vor putea călători cu acest document dacă au un rezultat negativ la testul COVID-19, dacă s-au vaccinat sau dacă au trecut prin boală şi s-au vindecat.

Va exista și o variantă electronică a certificatului verde

Emiterea acestor certificate se va realiza de către statele membre şi va exista şi o variantă electronică, astfel încât să existe posibilitatea stocării pe telefoanele mobile ale celor care doresc să călătorească.

După aprobarea Consiliului, urmează votul în plenul Parlamentului European.

Uniunea Europeană a prezentat, încă din luna martie, pașaportul verde, documentul unic european grație căruia vom putea să trecem granițele fără restricții. Totuși, fiecare țară membră poate adapta condițiile de acces la situația existentă. Însă pentru a primi certificatul verde european sunt necesare câteva condiții.

S-ar putea adopta condiții de acces de către fiecare țară în parte

Deși se consideră binevenită o astfel de măsură, unii experţi şi organizaţii internaţionale se opun ideii unui certificat de vaccinare indispensabil pentru călătoriile internaționale. Se invocă probleme legate de discriminare. “Așteptăm demult acest moment și ne bucurăm că în sfârșit a apărut. Dar pe partea cealaltă ne punem semne de întrebare”, a explicat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România.

”Statele membre ale Uniunii Europene ar putea să își personalizeze condițiile. Unele ar putea să accepte variantele expuse, altele ar putea să impună necesitatea unui test la intrarea în țară. Și atunci, dacă nici după acest pas nu vom avea uniformitate măcar la nivelul statelor din Uniunea Europeană, vom avea în continuare probleme și circulația va fi în continuare îngrădită.

Sperăm să nu fie așa. Sperăm să nu se pună în pericol acordul de liberă circulație Schengen, în așa fel încât dacă treci prin 3 state să ai 3 condiții diferite. Și să blocheze în continuare circuitele și transportul pe distanțe medii și lungi”, a mai spus Dumitru Luca.