Temut în întreaga lume, al doilea val de pandemie a luat formă: termenul a fost folosit oficial în Austria, Israelul a decis să se întoarcă la izolare și o restricție strictă de adunări intră în vigoare luni în Anglia.
În Israel, rata infectărilor este în creștere, în prezent cu 153.217 cazuri de Covid-19, din care 1.103 decese, pentru o populație de nouă milioane de locuitori.
Conform datelor colectate de AFP, statul evreu este a doua țară din lume cu cele mai multe cazuri de nou coronavirus pe cap de locuitor în ultimele două săptămâni, după Bahrain.
Brusc a devenit, duminică seara, prima țară puternic afectată de coronavirus care a reimpus măsurile de izolare la nivel national, pentru o perioadă de cel puțin trei săptămâni.
Măsurile vor intra în vigoare de vineri pentru sărbătoarea Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc), vor continua în timpul Yom Kippur și se vor încheia în ultima zi de Sukkot, în jurul datei de 9 octombrie, au spus autoritățile.
Al doilea val Covid-19 a lovit și Marea Britaniet: peste 3.500 de cazuri noi de Covid-19 fuseseră înregistrate vineri în țară, conform datelor guvernamentale, cel mai sever bilanț cotidian de la 17 mai. Și rata de reproducere (numită „R”) este acum între 1 și 1,2, adică peste nivelul care antrenează o accelerare a contaminării.
Începând de luni, este interzisă întâlnirea a mai mult de șase persoane din diferite gospodării din Anglia (dar nu și în alte provincii ale Regatului Unit). Această restricție se aplică în interior și în aer liber, cu excepția școlilor, locurilor de muncă, nunților sau înmormântărilor.
Marți, toate întâlnirile între prieteni sau familii vor fi interzise la Birmingham, al doilea oraș cu cea mai mare populație din Marea Britanie, potrivit unei decizii a autorităților locale. Localnicii pot merge în continuare la cafenele, restaurante sau magazine, dar nu pot întâlni alte persoane din gospodării diferite.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat duminică că țara sa se află „la începutul celui de-al doilea val” și că numărul de cazuri noi ar trebui să depășească în curând o mie pe zi.
El a cerut populației să respecte cu strictețe măsurile de protecție și să reducă cât mai mult contactele.
De luni, măștile, deja obligatorii în supermarketuri și în mijloacele de transport, vor fi obligatorii și în toate magazinele și clădirile publice din Austria.
Aceeași îngrijorare în Republica Cehă, care a înregistrat pentru a treia zi consecutive un record de infectări, sâmbătă, cu 1.541 de cazuri noi, potrivit Ministerului Sănătății.
Această țară cu 10,7 milioane de locuitori este acum una dintre cele trei state membre ale Uniunii Europene în care progresia zilnică a virusului este cea mai rapidă, după Franța și Italia. Cu toate acestea, aceste două țări efectuează de două ori mai multe teste de screening.
În Franța, s-a depășit sâmbătă bariere de 10.000 de cazuri noi în 24 de ore, un record de la lansarea testelor la scară largă în țară.
Pandemia a ucis cel puțin 921.097 de oameni din întreaga lume, de când biroul OMS din China a raportat apariția bolii, la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unui raport stabilit de AFP duminică.
Au fost diagnosticate oficial peste 28.819.490 de cazuri de infectări, dintre care cel puțin 19.133.300 sunt acum considerate cazuri vindecate.
Statele Unite sunt cea mai afectată țară atât din punct de vedere al deceselor, cât și al cazurilor, cu 194.033 decese pentru 6.516.861 cazuri, potrivit Universității Johns Hopkins.