Covid-19. Putin ia caimacul cu vaccinul Sputnik V

Până în prezent stârnind îndoieli în comunitatea internațională, vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat în Rusia declanșează un răspuns imunitar , conform rezultatelor unui studiu preliminar.

Dacă tocmai  Rusia ar fi găsit vaccinul împotriva Covid-19? Un studiu preliminar publicat vineri,  arată că vaccinul împotriva coronavirusului,  aflat în curs de dezvoltare în Rusia,  declanșează un răspuns imunitar și  nu a provocat efecte adverse grave, ceea ce a afirmat guvernul de la Moscova acum un an dar fără a publica date.

Aceste rezultate nu demonstrează încă că vaccinul Sputnik V protejează eficient împotriva infecției cu Covid-19, ceea ce vor trebui încă să arate studii de mare amploare, subliniază experții.

La 11 august, autoritățile din Rusia au anunțat intrarea vaccinului lor în faza a treia și ultima a testelor clinice clinice și dorința lor de a-l omologa în septembrie, fără să aștepte rezultatele acestei a treia faze a testelor pe câteva mii oameni.

După acest anunț, mulți cercetători și unele țări, cum ar fi Germania, și-au exprimat îndoielile cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinului, în special din cauza lipsei de date publice disponibile cu privire la studiile efectuate.

Sputnik V constă de fapt din două componente diferite, administrate în două injecții succesive, la interval de trei săptămâni, detaliază studiul publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Este vorba de vaccinuri cu vector viral: utilizează ca purtător două adenovirusuri umane (o familie de virusuri foarte frecvente) transformate și adaptate pentru a combate Covid-19.

Două de mică anvergură, efectuate cu două formulări diferite ale vaccinului Sputnik V, au fost efectuate în total pe 76 de voluntari adulți în stare bună de sănătate.

Ambele au concluzionatsănătoși că fiecare dintre cele două componente ale vaccinului nu a provocat efecte secundare grave și că administrarea succesivă a celor două componente determină producerea de anticorpi.

Cele două studii au fost realizate în perioada 18 iunie - 3 august de cercetători din ministerele ruse ale Sănătății și Apărării și finanțate de ministerul rus al Sănătății.

Potrivit OMS, un total de 176 de candidați la vaccin sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial, dintre care 34 sunt în studii clinice, ceea ce înseamnă că au început să fie testați la oameni. Dintre acestea, opt se află în faza 3, cea mai avansată.