COVID-19: OMS spune că nu este nevoie de un rapel suplimentar pentru adulții cu risc mediu

Sursa foto: Dreamstime.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că nu mai recomandă doze suplimentare de rapel ale vaccinului COVID-19 pentru adulții obișnuiți, cu risc mediu, deoarece beneficiul este marginal.

Persoanele care s-au vaccinat și au făcut și rapelul, nu trebuie să facă vaccinuri suplimentare, deoarece beneficiile sunt reduse, au declarat marți experții în vaccinuri ai OMS.

Grupul consultativ strategic de experți în imunizare (SAGE) al agenției de sănătate a ONU a emis recomandări actualizate după întâlnirea sa bianuală obișnuită. Noile sale recomandări reflectă impactul variantei dominante Omicron și nivelul ridicat de imunitate atins în prezent în rândul populației prin infectare și vaccinare, a precizat OMS.

SAGE a venit cu trei noi categorii simplificate de prioritate pentru vaccinarea împotriva COVID-19: ridicată, medie și scăzută, pe baza riscului de boală severă sau de deces.

De asemenea, SAGE a recomandat rapeluri suplimentare doar pentru persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta boala COVID-19 într-o variantă severă. Printre acestea se numără adulții în vârstă; adulții mai tineri care au comorbidități, cum ar fi diabetul; persoanele cu afecțiuni imuno-compromițătoare, cum ar fi HIV; femeile însărcinate; și lucrătorii din prima linie a asistenței medicale.

„Vaccinul este sigur și este eficient împotriva bolilor grave și a deceselor”

Grupul de risc mediu include adulți sănătoși, de obicei sub 60 de ani, precum și copii și adolescenți care au comorbidități. SAGE recomandă doar o serie primară și o primă doză de rapel.

„Când vine vorba de grupul de risc mediu, dozele de rapel suplimentare (...) nu mai sunt recomandate”, a declarat președintele SAGE, Hanna Nohynek.

„Vaccinul este sigur și este eficient împotriva bolilor grave și a deceselor”, a spus ea, precizând că, pentru grupul cu risc mediu, deși nu există niciun rău în a mai face o altă injecție, „beneficiul acestor doze de rapel suplimentare este de fapt destul de marginal”.

Grupul cu risc scăzut include copii și adolescenți sănătoși cu vârste cuprinse între șase luni și 17 ani.

În timp ce dozele primare și de rapel sunt sigure și eficiente pentru acest grup, având în vedere povara scăzută a bolii COVID-19, SAGE a declarat că deciziile de vaccinare ale țărilor ar trebui să se bazeze „pe factori contextuali”, cum ar fi prioritățile programelor de sănătate și raportul eficiență-cost.

„Deși scăzută în general, povara bolii COVID-19 severe la sugarii sub 6 luni este încă mai mare decât la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani”, a precizat SAGE.

Vaccinarea femeilor însărcinate - inclusiv cu o doză suplimentară dacă au trecut mai mult de șase luni de la ultima doză - le protejează atât pe ele, cât și fătul, contribuind în același timp la reducerea probabilității de spitalizare a sugarilor pentru COVID-19, potrivit aljazeera.com.

Aproape 13,3 miliarde de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate în întreaga lume.