Cercetătorii din Danemarca au descoperit o nouă mutație a virusului SARS-COV-2 care ar putea fi mai rezistentă la vaccin.,
Guvernul danez a anunţat joi noi restricţii regionale după descoperirea unei mutaţii a coronavirusului SARS-CoV-2 la nurci, care ameninţă eforturile de creare a unui vaccin eficace.
O nouă mutație a virusului!
Premierul danez Mette Frederiksen a difuzat un comunicat în care anunţă că cetăţenii regiunii Iutlanda de Nord (North Jutland) nu îşi vor putea părăsi localităţile în următoarele patru săptămâni. În toată această perioadă vor fi închise spaţiile de cazare în respectiva zonă şi vor fi suspendate toate activităţile culturale şi sportive, dar şcolile vor rămâne deschise.
De asemenea, autorităţile locale organizează o campanie masivă de testare cu obiectivul de a fi testate circa 280.000 de persoane.
Anterior, tot joi, primarul municipalităţii Vesthimmerland, Per Bach Laursen, a declarat că în municipalităţile din nordul Danemarcei vor fi instituite restricţii de deplasare dincolo de limitele comitatelor, iar barurile şi restaurantele vor fi închise.
Guvernul de la Copenhaga a anunţat miercuri sacrificarea tuturor nurcilor de la fermele din nordul ţării, după ce anchetele epidemiologice efectuate pentru 783 de cazuri de COVID-19 au condus la o fermă de nurci ca origine a contaminării. Potrivit precizărilor autorităţilor daneze, numai 12 persoane ar fi infectate cu noua tulpină.
Ce se știe despre noua mutație?
Mutaţia descoperită ar putea fi mai rezistentă faţă de vaccinurile împotriva COVID-19 aflate în stadiu experimental şi ar ameninţa eficacitatea lor.
Potrivit unui raport publicat miercuri de institutul danez de boli infecţioase (State Serum Institute - SSI), testele de laborator au relevat că noua tulpină prezintă mutaţii în aşa-numita proteină spike, acea parte a virusului care infectează şi invadează celulele sănătoase. Aceasta reprezintă un risc pentru viitoarele vaccinuri împotriva noului coronavirus, întrucât ele au la bază neutralizarea proteinei spike, explică SSI.
Danemarca, principalul producător de blană de nurcă, a început din luna iunie sacrificarea animalelor infectate, dar cu toate acestea focarele în ferme au persistat. Sacrificarea celor circa 17 milioane de nurci va costa statul danez circa 800 de milioane de dolari şi unii parlamentari au cerut „dovezi” care să fundamenteze această decizie.
„Dorim să vedem (dovezile), pentru a putea evalua baza tehnică”, a spus un purtător de cuvânt al Partidului Liberal danez.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri că are cunoştinţă despre infectarea unor oameni cu tulpina de coronavirus descoperită la nurci, adăugând că menţine dialogul cu autorităţile daneze.
Între timp, autorităţile suedeze au confirmat joi un focar de coronavirus care afectează zece crescătorii de nurci din regiunea Blekinge, scrie Agerpres.