Covid-19. Netanyahu, luat cu huo la Tel-Aviv și la Ierusalim
- Tudor Borcea
- 18 iulie 2020, 23:33
Mii de protestatari s-au adunat, sâmbătă seara, la Ierusalim și Tel Aviv pentru a denunța corupția, gestionarea pandemiei Covid-19 și consecințele acesteia de către guvernul israelian.
Furia mulțimii s-a intensificat în ultimele zile, ca urmare a unor restricții suplimentare impuse în fața resurgenței epidemiei Covid-19 care a afectat economia, protestatarii acuzând guvernul că este „deconectat” de la realitate.
Un prim miting a avut loc la Ierusalim în fața reședinței premierului israelian Benjamin Netanyahu, manifestanții cerându-i să demisioneze.
Inculpat pentru corpuție corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare, Benjamin Netanyahu se află în centrul unui proces a cărui următoare audiere este programată duminică.
„Democrație”, „mincinosule” și „manipulatorul” se putea citi pe pancartele agitate de cele câteva sute de manifestanți prezenți în fața reședinței lui Netanyahu, potrivit unui jurnalist AFP.
În orașul de coastă Tel Aviv, mii de protestatari s-au deplasat în parcul Charles Clore pentru a protesta împotriva gestionării crizei economice și sanitare, după intrarea în vigoare a noilor restricții menite să îndiguiască răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Pentru a „evita o izolare generală datorită creșterii puternice a morbidității legate de coronavirus”, autoritățile au anunțat, vineri, că majoritatea comerțurilor și locurilor publice neesențiale vor fi închise în weekend până la o notificare ulterioară, după anunțarea, la începutul lunii iulie, a altor restricții în fața revenirii epidemiei Covid-19 în Israel.
Protestul de la Tel Aviv a fost organizat de grupuri de muncitori independenți și de întreprinderi mici, dar și de artiști, care s-au simțit abandonați de guvern după ce afacerile lor au fost închise, la fel și locurile publice.
Săptămâna trecută, mii de oameni s-au adunat în Tel Aviv în urma unui apel similar pentru a protesta împotriva guvernului.
Până de curând, Israel, care are o populație de aproximativ nouă milioane de locuitori, s-a lăudat cu gestionarea pandemiei, dar numărul de noi pacienți a crescut din nou pe măsură ce ieșirea din izolare și rata șomajului a crescut în ultimele luni, depășind 20%.
Pentru a calma nemulțumirea socială, premierul a anunțat recent un plan de 90 de miliarde de shekeli (aproximativ 22,5 miliarde de euro), ca ajutor pentru „toți cetățenii”.
Dar, potrivit unui sondaj realizat de Canalul 13, publicat săptămâna aceasta, 61% dintre alegători sunt „nemulțumiți” de gestionarea epidemiei de către autorități.
Israelul a înregistrat oficial peste 49.000 de infecții cu virusul SARS-CoV-2 și 400 de decese.
Foto: Facebook