Covid-19. Mega-operațiune de testare în Italia pentru evitarea întoarcerii în izolare

200506-N-BM428-0002 GAETA, Italy (May 6, 2020) Hospital Corpsman 2nd Class Drew Poleviyuma conducts a COVID-19 test while aboard the Blue Ridge-class command and control ship USS Mount Whitney (LCC 20) while in Gaeta, Italy, May 6, 2020. Mount Whitney is currently practicing social distancing and other protective measures in response to COVID-19. Mount Whitney is the U.S. 6th Fleet flagship, homeported in Gaeta, and operates with a combined crew of U.S. Sailors and Military Sealift Command civil service mariners. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Damon Grosvenor)

Pentru a reduce creșterea contaminării, peninsula intensifică controalele la întoarcerea din vacanțe. Cei care le-au petrecut în Franța sunt în special în vizor.

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și începutul anului școlar se apropie rapid, Italia examinează cu atenție curba  contaminărilor.

Sâmbătă, peninsula a înregistrat 1.444 de cazuri noi: o cifră aproape similară cu cea din ziua precedentă, dar de data aceasta cu un record de 100.000 de teste efectuate în toată țara.

O creștere evidentă comparativ cu începutul verii (spitalizările și plasamentele în terapie intensivă sunt ele însele în creștere foarte ușoară), observă experții, dar încă sub cazurile din Franța și Spania, care au înregistrat în medie în ultima săptămână 5000 și 8000 de cazuri zilnic.

Contaminări noi care, în Italia, îi privesc în primul rând pe tineri, dovadă fiind scăderea drastică a vârstei medii a pacienților noi care, datorită vacanței de vară, a scăzut de la 68 de ani în aprilie la mai puțin de 30 de ani ani potrivit ultimelor analize ale lunii august.

„Rețineți  însă că în majoritatea contagiunilor  tinerii nu dezvoltă cazuri grave, acesta este un fapt important”, subliniază Claudio Mastroianni, directorul departamentului de boli infecțioase de la spitalul Umberto-I din Roma.

În încercarea de a bloca răspândirea virusului SARS-CoV-2, Italia acordă o atenție deosebită revenirii din vacanță. „A fost înființată o uriașă operațiune de urmărire pentru cetățenii care se întorc din străinătate”, notează Claudio Mastroianni.

Pentru cei care se întorc din Spania, Grecia, Croația sau Malta – identificate ca zone de risc – este obligatorie testarea în 48 de ore.

Controale care ar putea fi extinse și pentru persoanele care sosesc din Franța , așa cum are în vedere Ministerul Sănătății din Italia, având în vedere situația sanitară de pe cealaltă parte a Alpilor, scrie Le Point.

Potrivit Rador, Italia intenționează să introducă de săptămâna viitoare o măsură prin care toți călătorii care vin din Franța, direct în aeroporturi, gări și porturi, să fie obligaţi să efectueze testele de diagnosticare a coronavirusului.

Şi autoritățile de la Paris s-ar putea să impună aceste controale pentru pasagerii care vin din Peninsulă.

În ultimul oraș italian la granița cu Franța, Ventimiglia, primarul Gaetano Scullino a comentat că „este imposibil să se blocheze munca și schimburile comerciale. Daunele ar putea fi incalculabile și mult mai mari decât riscul de contaminare”.

Scullino mai amintește că rezultatele acestor teste nu vin imediat, și prin urmare sugerează să se efectueze aleatoriu sau voluntar, dar fără a bloca economia de frontieră.

De mai bine de două săptămâni, toți pasagerii avioanelor sau navelor dinspre Spania, Grecia, Malta și Croaţia sunt obligaţi să efectueze testele rapide de diagnosticare a coronavirusului fie direct în aeroporturi, fie în maxim 48 de ore de la data sosirii în Peninsulă, la orice direcție de sănătate publică.

Călătoriile de vară din Sardinia sunt, de asemenea, atent monitorizate de către autorități. Până recent ferită de coronavirus, insula este astăzi în centrul atenției după dezvoltarea mai multor focare

Președintele Consiliului Italian de miniștri, Giuseppe Conte, a anunțat însă: chiar și în cazul unei creșteri continue a contaminărilor, nu este prevăzută o nouă izolare generalizată. Sigur în ce privește sistemul italian de supraveghere a sănătății , șeful guvernului spune că este convins că Italia va fi capabilă să „înfrunte toamna cu prudență, dar fără a limita activitățile economice”.

Nu se pune problema nici a  anulării sau amânării  mai multor alegeri regionale și municipale din toată țara, precum și referendumul constituțional din 20 și 21 septembrie, cealaltă mare provocare pentru guvernul Conte.