COVID-19: mai multe manifestaţii anti-izolare în Europa, cu ciocniri

Marcel Ciolacu, psd, proteste

Mai multe manifestaţii au adunat, sâmbătă, mii de persoane în Germania, în Elveţia, în Marea Britanie, în Bulgaria sau Austria pentru a denunţa "dictatura" restricţiilor sanitare contra pandemiei de COVID-19. Au avut loc ciocniri cu poliţia la Londra şi în oraşul german Cassel.

Manifestaţii în mai multe oraşe din Europa, având drept punct comun contestarea măsurilor sanitare contra COVID-19. Mai multe mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, 20 martie, în Germania, în Elveţia, în Marea Britanie, în Bulgaria sau în Austria, pentru a denunţa restricţiile contra pandemiei.

În oraşul german Cassel, între 15.000 şi 20.000 de persoane au participat la manifestaţie, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Au avut loc confruntări când contestatarii care s-au întâlnit într-o piaţă din centru, înghesuiţi unii în alţii, fără măşti de protecţie, au încercat să-şi croiască drum prin cordonul de poliţie pentru a se alătura altor nemulţumiţi, a constatat un jurnalist al AFP. Forţele de ordine au făcut uz de gaze iritante pentru a-i dispersa.

În altă parte în oraş, poliţia a răspuns cu lovituri de baston şi un tun cu apă unor grupuri care încercau să depăşească barierele şi aruncau cu sticle. Au fost bătăi cu contra-manifestanţi.

Poliţia i-a acuzat pe manifestanţi de "atacuri repetate" împotriva salvatorilor. "Nu vom tolera asemenea atacuri", a adăugat ea pe Twitter, punând capăt mai devreme adunării din cauza încălcărilor regulilor de igienă.

 

Mişcarea "Querdenker", la originea manifestaţiei

Luni, cancelarul Angela Merkel şi liderii celor 16 state regionale (landuri) se vor întâlni pentru a decide eventuale noi măsuri, în situaţia în care Germania a făcut la începutul lui martie câteva relaxări.

Manifestaţia de la Cassel s-a desfăşurat la apelul mişcării "Querdenker" sau "Anticonformist", care a organizat câteva din cele mai mari manifestaţii ostile restricţiilor sanitare în Germania, de la începutul pandemiei.

Ea reuneşte membri ai extremei stângi, adepţi ai teoriilor complotiste, detractori ai vaccinării ca şi partizani ai extremei drepte. "Suntem aici astăzi pentru că măsurile impuse în Germania nu mai servesc populaţia", a spus Helmut, un manifestant de 69 de ani.

În multe alte oraşe germane au avut loc asemenea întruniri weekend-ul trecut, dar de amploare mai mică.

Germania a înregistrat, sâmbătă, 16.000 de noi cazuri de contaminare şi 207 morţi în plus, potrivit Institutului Robert Koch  pentru boli infecţioase, în vreme ce vaccinarea este prea lentă, potrivit experţilor, pentru a evita un al treilea val de COVID-19, în ciuda măsurilor restrictive luate de mai multe luni pentru a frâna răspândirea pandemiei.

Cel puţin 36 de persoane arestate la Londra

Şi la Londra, mii de persoane au mărşăluit pentru a protesta contra restricţiilor sanitare, după ce s-au adunat în Hyde Park. Poliţia din capitala britanică a arătat că a reţinut cel puţin 36 de persoane, în majoritate pentru că au încălcat regulile în vigoare din ianuarie care interzic să se iasă din casă fără motiv autorizat.

Majoritatea persoanelor arestate au fost reţinute pentru încălcarea izolării, a precizat poliţia. De la începutul lui ianuarie, locuitorii capitalei britanice şi ai altor regiuni din Anglia nu au voie să iasă din casă decât pentru un număr limitat de deplasări.

În Hyde Park, un grup de protestatari a aruncat cu diverse proiectile în poliţişti. "Mai mulţi au fost rămiţi în urma acestor atacuri ţintite", a arătat într-un comunicat comisarul adjunct Laurence Taylor, care a condus operaţiunile de menţinere a ordinii. "Este total inacceptabil şi trist ca agenţi însărcinaţi să aplice o reglementare care este menită să ne protejeze pe toţi să devină victimele acestor atacuri violente".

Restricţiile anti-COVID-19 sont în vigoare în Anglia de la începutul lui ianuarie. Având în vedere ameliorarea situaţei sanitaire, prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a promis să le relaxeze şi izolarea strictă ar urma să fie ridicată la sfârşitul lunii.

Bannere anti-mască sau anti-vaccin

În Ţările de Jos, unde au avut loc revolte în ianuarie după instaurarea unor interdicţii de circulaţie, poliţia a făcut uz de tunuri cu apă pentru a dispersa un grup de 500 de persoane adunate ilegal în piaţa Muzeelor din Amsterdam. Manifestanţii s-au deplasat apoi spre un canal unde poliţia a blocat înaintarea lor. Ei au fost duşi cu autocarele spre o altă locaţie, potrivit canalului local AT5.

În Elveţia, circa 5.000 de persoane au manifestat în oraşul Liestal, potrivit poliţiei. Unii purtau bannere pe care era scris: "Ajunge!", "Vaccinurile ucid".

"Sclavii moderni poartă mască", se putea citi de altfel pe bannerele pe care le purtau mai mulţi dintre ei în vreme ce un bărbat avea scris pe faţă "Masca obligatorie, închide gura". Ei estimează că guvernnul elveţian a recurs la măsuri "dictatoriale" pentru a impune restricţiile sanitare, ca închiderea restaurantelor şi barurilor.

La Viena, circa o mie de manifestanţi, dintre care unii de extrema dreaptă, au mărşăluit înainte ca poliţia să-i disperseze, potrivit presei austriece.

Şi la Sofia, o manifestaţie anti-restricţii a adunat 500 de persoane, multe dintre ele nepurtând mască.

Traducere: Rador