În ciuda unei frontiere comune cu China, lungi de 1420 de kilometri, Coreea de Nord susține că nu a înregistrat nici un caz de COVID-19.
Cât de multă crezare se poate da declarațiilor făcute de Phenian, un regim pentru care propaganda este mai adevărată decât adevărul însuși?
Daily NK, o publicație sud-coreeană deținută de Unification Media Group, un ONG din Seul care promovează libertatea de informație în Coreea de Nord, adună informații obținute de la cetățeni nord-coreeni ce dețin telefoane mobile de contrabandă aduse din China.
Acestea susțin că, într-adevăr, regimul de la Phenian a reușit să împiedice epidemia, grație unei combinații dintre un control strict și autoritar și o oarecare ingeniozitate publică.
Prima reacție a guvernului nord-coreean a fost de a închide frontiera cu China. Consecințele acestui gest se simt până în prezent, dat fiind că marea majoritate a schimburilor comerciale ale izolatei Corei se realizează peste această frontieră.
Comerțul transfrontalier s-a oprit oficial pe 26 ianuarie, ceea ce a constituit o grea lovitură pentru piețele locale și o mare penurie de mărfuri.
Nemaivenind nimic dinspre China, piețele au început să ducă lipsă de produse pe care să le vândă, și orice mai era disponibil s-a scumpit brusc.
Prețul făinei, de exemplu, a crescut cu 50% în câteva zile.
Atunci s-a instalat panica și au apărut zvonuri despre iminența unei catastrofe economice. Unii locuitori din două provincii din nordul țării au spus pentru Daily NK că închiderea frontierei a avut asupra economiei consecințe mai grave decât sancțiunile internaționale.
Între timp, regimul de la Phenian a pus în practică măsuri de control al prețurilor pentru a le stabiliza, însă piețele au continuat să sufere din cauza frontierei închise.
Acum, de când situația s-a ameliorat în China, mai ales în orașul de frontieră Dandong, prin care trec majoritatea mărfurilor către Coreea de Nord, comerțul transfrontalier ar putea fi reluat.
Contrabandiștii și comercianții care lucrau în zonele frontaliere au fost nevoiți să se adapteze acestui mod de viață și să găsească diferite modalități de a suplini nevoile familiilor lor.
Una dintre aceste ocupații este traficul de medicamente, în special cele împotriva tuberculozei, dar fiind că sunt mulți care cred că acestea pot vindeca și COVID-19.
De asemenea, din cauza penuriei de produse dezinfectante și de curățare, mulți nord-coreeni folosesc ingrediente precum sulf, oțet, apă caldă, apă sărată și leșie.
Alții prepată ceaiuri speciale, mai ales pe bază de ginseng, cu care speră să-și întărească sistemul imunitar.
Phenianul a încercat să contracareze zvonurile lansând propria campanie de educație COVID-19. Principalul ziar al țării, Rodong Shimun, publică zilnic articole conținând informații despre virus, în special sfaturi către cetățeni privind modul în care să se protejeze.
Cetățenilor li se cere să poarte măști pe toată perioda în care se află afară din case, în caz contrar riscând pedepse mari.
Regimul i-a îndemnat să se spele frecvent pe mâini și să folosească otețul pentru a dezinfecta suprafețele.
În ciuda comunicatelor oficiale, în Coreea de Nord s-au înregistrat mai multe decese din cauza coronavirusului.
Primul deces a fost cel al unei femei din Phenian, pe 27 ianuarie, potrivit surselor Daily NK. O sursă guvernamentală a declarat la sfârșitul lui februarie pentru Daily NK, că peste 20 de decese au fost legate simptomele coronavirusului.
Însă toți decedații au primit diagnosticul oficial de pneumonie acută.