În cinci săptămâni, noile cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în Europa s-a dublat. Având 10% din populaţia lumii, Europa reprezintă aproximativ 22% din numărul global de cazuri, care este de 46,3 milioane.
Potrivit unui bilanț al Reuters, publicat duminică, un nou record sinistru se înregistrează în Europa: peste zece milioane de îmbolnăviri.
În luna septembrie, atât America Latină, cât şi Asia au raportat peste zece milioane de cazuri totale în regiunile lor.
Statele Unite singure au peste nouă milioane de cazuri, cu o epidemie care se accelerează rapid.
În timp ce Europa a înregistrat primele 5 milioane de cazuri de Covid-19 în aproape nouă luni, următoarele 5 milioane de cazuri au fost raportate în puţin mai mult de o lună, potrivit unei analize Reuters, scrie Agerpres.
Având 10% din populaţia lumii, Europa reprezintă aproximativ 22% din numărul global de cazuri, care este de 46,3 milioane.
În egală măsură, cu peste 269.000 de decese raportate, regiunea reprezintă aproximativ 23% din numărul total de morţi de Covid-19 din totalul de aproape 1,2 milioane de vieţi pierdute la nivel global.
Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat recent măsuri de izolare la nivel național pe o perioadă de cel puțin o lună.
Aceste restricții sunt aproape la fel de severe ca cele instituite în lunile martie şi aprilie. Spania şi Italia înăspresc și ele restricţiile, în timp ce Portugalia a impus o carantină partială.
Europa a raportat peste 1,6 milioane de cazuri noi în ultimele şapte zile, aproape jumătate din cele 3,3 milioane raportate la nivel mondial, cu peste 16.100 de decese, o creştere de 44% faţă de săptămâna precedent, potrivit analizei Reuters..
Pentru fiecare 10.000 de persoane din Europa, au fost raportate peste 127 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi aproximativ patru persoane au murit.
În Statele Unite au fost 278 de cazuri şi şapte decese la 10.000 de locuitori.
În regiune, Europa de Est are aproape o treime din totalul cazurilor raportate de Covid-19, cel mai mare număr de cazuri, în timp ce Europa de Sud a raportat cel mai mare număr de morţi, aproximativ 32% din totalul deceselor legate de coronavirus în Europa.
Cu peste 1,6 milioane de infecţii, Rusia este cea mai afectată țară din Europa de Est.
Guvernele din întreaga Europă sunt criticate pentru lipsa de coordonare şi incapacitatea de a utiliza pauza din timpul verii pentru a întări apărarea, lăsând spitalele nepregătite.
Unele țări ezită să ia măsuri nepopulare, mai ales în condițiile în care se apropie sărbătorile de iarnă.