Covid-19, drama mexicană: Prea mulți morți, iar victimele rămân zile întregi în casă

În America latină, pandemia face ravagii. Și nu e vorba numai de criza de sănătate, ci de toate carențele unor societăi disfuncționale. Iată ce scrie Il Sole 24 Ore despre ce se întâmplă în Mexic!

"În vâltoarea acestei pandemii există poveşti aflate la limita infernului. În timp ce în Europa avem de-a face cu coșmarul unui posibil al doilea val, în alte părţi, mortalitatea continuă să fie mult prea mare. Una dintre țările cele mai afectate în prezent este Mexicul, cu un număr înfricoșător de decese și care, cu aproximativ 67 de mii de victime oficiale se află în spatele Statelor Unite, Braziliei și Indiei.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în a doua cea mai populată țară din America Latină este un fapt teribil, care subliniază gravitatea situației. După cum relatează jurnalistul Humberto Padgett, preluat apoi de Wall Street Journal, rata infernală a victimelor creează mari probleme din punctul de vedere al înmormântărilor, celor mai populate state federale (precum Baja California, Mexico City și statul Mexic).

Astăzi, țara se confruntă cu o criză neobișnuită a certificatelor de deces, fără de care decedatul nu poate fi îngropat. „Primesc aproape zilnic telefoane din partea doctorilor care-mi cer să-i ajut să obțină mai multe certificate de deces - a declarat Carlos Aranza, coordonator sanitar în statul Mexic - Trecem printr-o perioadă de mare penurie». 

 

Black-out-ul agenţiilor de pompe funebre

Agenţiile de pompe funebre se plâng de această situaţie fără precedent și spun că familiile sunt obligate să țină trupurile neînsufleţile ale rudelor acasă în timp ce așteaptă ca medicii să obţină un certificat de deces. „Unele familii rămân cu decedatul în casă timp de patru sau cinci zile”, a declarat Eduardo Salinas, directorul agenţiei de pompe funebre, La Piedad. Un fapt trist, dar şi periculos în acelaşi timp. „Este periculos pentru noi toți. Ar trebui să incinereze imediat cadavrele ”, a comentat Laura Rebollar, o comerciantă al cărui socru a murit de Covid-19 în luna mai.

Statul federal Mexic a explicat că „în fața urgenței naționale de sănătate provocate de Covid-19, numărul deceselor a depășit prognozele”. Dar, aparent, vina aparţine şi unei birocrații mult prea greoaie. În fiecare an, guvernul mexican tipărește aproximativ 900.000 de certificate de deces, distribuindu-le diferitelor state federale. În medie, rămân între 100 și 150 de mii. Pandemia a schimbat totul. E vorba de un tip de certificate speciale cu coduri de bare, create pentru a preveni falsificarea. Și care, evident, sunt gratuite. Totuși, ceea ce se întâmplă în aceste zile a dat totul peste cap, iar acum, unii medici cer o plată de până la 400 de dolari pentru a găsi un certificat de deces care poate permite înmormântarea.

 

Piața neagră a certificatelor

„Există o mare piață neagră. Medicii vând literalmente certificatele celui mai mare ofertant ", a declarat pentru Wall Street Journal Carlos Bazán, care conduce o mică funerară în Cuautitlán.

O acuzaţie dureroasă, dar care foarte probabil dezvăluie un adevăr cunoscut de toată lumea din Mexic: numărul deceselor cauzate de această pandemie sunt multe multe decât cele oficiale. Însăși autoritățile mexicane au recunoscut că adevăratul număr de decese cauzate de Covid-19 ar putea fi mult mai mare decât cele raportate în registre.

Cu puţin timp în urmă, autoritățile sanitare au publicat un sondaj efectuat în 20 din cele 32 de state mexicane, rezultatul fiind că în perioada cuprinsă din martie şi până la sfârșitul lunii iunie s-au verificat cu 71.000 de decese mai mult decât în anii precedenți. Cu toate acestea, pentru aceeași perioadă, numărul decesele cauzate de Covid în aceste 20 de state au fost 21.000 și 28.000 în toată țara. Cifre care sugerează că adevărata amploare a pandemiei în Mexic ar putea fi de 3 ori mai mare decât cea comunicată oficială", scrie Biagio Simonetta în Il sole 24 Ore .

Traducerea Rador